Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolme olemassa olevaa vempelettä

Tiede
 
emotiv
Tyylikkäillä luureilla voi tarkkailla aivojen aktiivisuutta.
Tyylikkäillä luureilla voi tarkkailla aivojen aktiivisuutta. Kuva: emotiv
1 Luurit valvovat aivoja

Markkinoilla on älylaitteita, joilla voi mitata ja stimuloida aivojen toimintaa. Ne auttavat esimerkiksi keskittymiskyvyn parantamisessa.

Emotiv-yritys on kehittänyt päässä kannettavat laitteet aivosähkökäyrän ja aivojen aktiivisuuden mittaamiseen. Vehkeet ovat kuin muodikkaat korvakuulokkeet.

Tarkoitus on auttaa optimoimaan aivojen suorituskykyä ja hyvinvointia.

Laitteella voi mittata huomiokykyä, keskittymistä, sitoutumista, kiinnostusta, jännitystasoa, rentoutumista ja stressiä.

Käyttäjä voi myös ohjata kauko-ohjattavaa laitetta ajatuksillaan, säveltää musiikkia mielen voimalla tai suunnitella animaation mielikuvituksellaan.

Sillä voidaan seurata aivojen eri osien aktiivisuutta reaaliajassa. Tämä puolestaan auttaa hahmottamaan, miten mikäkin tehtävä aivoja kuormittaa.

2 Reppu ohjaa torakkaa

Michiganin yliopiston insinöörien perustama Backyard Brains -start up kehitti laitteen, jonka avulla voi ohjailla hyönteistä.

RoboRoach-projekti alkoi joukkorahoituksella. Sen tavoitteena on ymmärtää paremmin, miten biokemialliset prosessit ja tietokoneet voivat olla sidoksissa toisiinsa.

RoboRoach perustuu hyönteisen tuntosarvien hermojen mikrostimulaatioon. Sen avulla hyönteistä voi ohjailla langattomasti vasemmalle tai oikealle.

Laitteisto piirilevyineen on kuin reppu torakan selässä. Sitä myydään koulujen ja yliopistojen käyttöön, ja mukana tulee yksityiskohtaiset ohjeet siihen, miten torakka valjastetaan kyborgiksi.

Kehittäjien mukaan laitteen avulla on mahdollista oppia kehittynyttä neuroteknologiaa ja elektroniikkaa.

3 Teksti tallentuu dna:han

Vuonna 2012 Harvardin yliopiston tutkijat George Church ja Sri Kosuri onnistuivat tallentamaan 700 terabittiä tietoa yhteen grammaan dna:ta.

Dna-kierteen emäsparit T–G ja A–C merkitsivät binäärilukuja 0 ja 1. Voidakseen lukea dna:han koodattua tietoa tutkijat sekvensoivat dna:n samalla tavoin kuin ihmisen genomia luettaessa. Tämän jälkeen sekvenssit purettiin taas binaariseen muotoon.

Vauhtiin päästyään Church ja Kosuri tallensivat Churchin kirjoittaman Regenesis-kirjan dna:han ja tekivät siitä – maailman pienimmästä teoksesta – 70 miljoonaa kopiota.

Tutkijat ovat jo vuosia olleet kiinnostuneita dna:n mahdollisuuksista tiedon tallentamisessa. Syitä on useita.

Dna on erittäin tiivistä: yhden bitin voi tallentaa yhteen emäspariin. Sen on myös erittäin vakaa tiedonsäilytysjärjestelmä.

Moderni laboratoriotekniikka mahdollistaa nyt dna:n nopean käsittelyn. Ihmisen genomin purkaminen onnistuu jo tunneissa.

Nell Watson arvioi, että tulevaisuudessa ihmiselle on mahdollista luoda uusia kromosomeja tiedon tallentamista varten. Tietoa voitaisiin näin siirtää myös sukupolvelta toiselle.

backyard brains
Torakka kääntyy kauko-ohjaimella.
Torakka kääntyy kauko-ohjaimella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!