Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nälkää nähnyt linnun­poika lihoo aikuisena

Tiede
 
Juha Metso
Kottaraisesta tulee paksu, jos se joutuu elontaistoon untuvikkona.
Kottaraisesta tulee paksu, jos se joutuu elontaistoon untuvikkona. Kuva: Juha Metso

Linnunpojista, joiden elämä alkaa koettelemuksilla, tulee aikuisina lihavampia ja ahneempia kuin sisaruksistaan.

Tämä kävi ilmi, kun Newcastlen yliopiston eläintieteilijät Melissa Bateson ja Clare Andrews laittoivat pienikokoisia kottaraisenpoikasia pesään, jossa oli selvästi isompia poikasia. Tulokkaat joutuivat käyttämään enemmän energiaa ravinnosta kamppailemiseen ja ruokittavaksi tungeksimiseen kuin kookkaammat poikaset.

Vertailuryhmä sijoitettiin pesään itseään huomattavasti pienempien linnunpoikien kanssa.

Kun kokeen linnut olivat varttuneet, niiden annettiin valita ravinnoksi näkyvillä olevia tai hiekkaan kätkettyjä muruja. Vaikean lapsuuden kokeneet linnut etsivät piilotettua ruokaa, vaikka syötävää olisi ollut helposti saatavilla. Syödessään esillä olevaa muonaa ne ahmivat. Helpomman lapsuuden eläneet linnut valitsivat sen, mitä oli näkyvillä, ja täyttivät kupunsa maltillisesti.

Kovasta untuvikkoajasta selviytyneet linnut käyttäytyivät ikään kuin pelkäisivät, että ruoka loppuu. Pienimmistä kottaraisenpojista tuli täysikasvuisina myös lihavimpia.

”Ne jotka olivat kamppaillet vahvempien sisarusten kanssa ruuasta, olivat hanakampia löytämään ravintoa, ja niillä oli taipumusta ylensyöntiin aikuisina”, toteaa Andrews tutkimustiedotteessa. Tutkimuksen julkaisi Animal Behaviour.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!