Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Allosauruksen kita aukeni julmaan 92 asteen kulmaan

Tiede
 
Stephan Lautenschlager
Bristolin yliopiston tutkijat selvittivät, kuinka auki kolme dinosauruslajia sai leukansa. Petojen lihakset venyivät laajemmalle kuin kasvinsyöjän.
Bristolin yliopiston tutkijat selvittivät, kuinka auki kolme dinosauruslajia sai leukansa. Petojen lihakset venyivät laajemmalle kuin kasvinsyöjän. Kuva: Stephan Lautenschlager

Pedot pystyvät avaamaan suunsa suuremmaksi kuin kasvinsyöjät. Sääntö pätee niin nykyajan eläimillä kuin muinaisilla hirmuliskoilla.

Paleontologi Stephan Lautenschlager Bristolin yliopistosta analysoi dinosaurusten leukojen luita ja lihaksia. Hänen mukaansa kitojen ulottuvuuksiin perehtyminen selventää sitä, millaisia saaliita varhaiset pedot kykenivät pyydystämään. Lihaksethan eivät voi venyä määräänsä enempää ennen kuin repeytyvät.

Tutkija vertasi kolmea sukupuuttoon kuollutta lajia, joista Allosaurus fragilis ja Tyrannosaurus rex olivat lihansyöjiä ja Erlikosaurus andrewsi kasvinsyöjä. Lisäksi tutkimuksessa oli dinosaurusten nykyisin eläviä sukulaisia, krokotiileista mississipinalligaattori ja linnuista hiirihaukka.

Lautenschlager ja hänen kollegansa ottivat lajien kallojen fossiileista kerroskuvia ja laativat niiden avulla digitaalisia malleja. Lisäksi he rekonstruoivat lihakset sen perusteella, mitä niistä näkyi kohdissa, joista ne olivat kiinnittyneet luihin. Sitten he availivat ja sulkivat luomiaan leukoja tietokoneen ruudulla.

Kaikkein eniten ammolleen aukeni Allosauruksen leuka: 79–92 asteen kulmaan. Koska sen kallo oli 90 senttimetriä pitkä, tutkijat päättelivät, että peto pystyi haukkaamaan 80-senttisen palan. Sen leuat levisivät laajemmiksi kuin T. rexin, joka sai kitansa 63,5–80 asteen kulmaan.

”Nopeiden väijyvien lihansyöjien, kuten Allosauruksen leuat aukenivat parhaiten. Ne metsästivätkin isompia saaliita”, toteaa Lautenschlager uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tyrannosaurus taas pystyi käyttämään keskeytyksettä lihasvoimaansa, vaikka vaihtoi kitansa aukiolokulmaa. Tämä oli tarpeen eläimellä, joka puri paksua lihaa ja murskasi luita.”

Erlikosaurus sai leukansa enintään 49 asteen kulmaan. Kasvinsyöjä ei suurempaa suuta tarvinnutkaan. Edes pedot eivät todennäköisesti avanneet kitaansa aivan ääriasentoon muulloin kuin silloin, kun purivat kiinni suureen saaliiseen.

Kymmenmetrinen Allosaurus eli Pohjois-Amerikassa noin 150 miljoonaa vuotta sitten. Kokonsa, ulottuvaisen kitansa ja kaarevien, sahalaitaisten hampaidensa ansiosta se oli hurja saalistaja. T. rex eli samalla mantereella myöhemmin, 66 miljoonaa vuotta sitten. Sekin oli melkoinen peto valtavine, raskasrakenteisine leukoineen ja tikarinkaltaisine, jopa 15-senttisine hampaineen.

Erlikosaurus vaelteli Keski-Aasiassa noin 90 miljoonaa vuotta sitten. Se kasvoi kuusi metriä pitkäksi ja näytti möhömahoineen aika oudolta. Sillä oli siro ja kapea pää, nokkamainen kuono sekä lehdenmuotoiset hampaat.

Tutkimuksen julkaisi Royal Society Open Science.

Stephan Lautenschlager
Yläkuva näyttää Tyrannosaurus rexin leuat kulmassa, jossa ne tuottavat mahdollisimman tehokkaasti lihasvoimaa. Alakuvan leuat ovat niin avoinna kuin lihakset sallivat.
Yläkuva näyttää Tyrannosaurus rexin leuat kulmassa, jossa ne tuottavat mahdollisimman tehokkaasti lihasvoimaa. Alakuvan leuat ovat niin avoinna kuin lihakset sallivat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!