Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

C-vitamiinilla yllättävä vaikutus syöpiin

Tiede
 
Josef Reischig / Wikimedia Commons
C-vitamiinista saattaa löytyä hoito joihinkin syöpiin. Polarisaatiomikroskoopin kuvassa näkyy c-vitamiinin kiderakenne.
C-vitamiinista saattaa löytyä hoito joihinkin syöpiin. Polarisaatiomikroskoopin kuvassa näkyy c-vitamiinin kiderakenne. Kuva: Josef Reischig / Wikimedia Commons

Kahdesta yleisestä mutaatiosta johtuvaan syöpään voi olla yllättävä apu – c-vitamiini. Tuoreessa tutkimuksessa c-vitamiinin havaittiin aiheuttavan kasvaimissa ketjureaktion, joka syö syöpäsoluilta energian.

Löytö tulee yllätyksenä syöpätutkijoille, sillä c-vitamiinin vaikutusta syöpään tutkittiin 1970-luvulla, mutta ajatus kuopattiin hyödyttömänä jo 1980-luvulla.

Johns Hopkinsin tutkijoiden ajatus tuoda c-vitamiini takaisin hoitoarsenaaliin perustuu syöpäsolujen molekyylibiologian parempaan tuntemiseen. Tutkijoiden kohteena oli paksusuolensyövän ne tapaukset, jotka johtuvat joko KRAS tai BRAF-geenin mutaatioista.

Tutkijat tiesivät, että näissä kasvaimissa muodostuu paljon GLUT1- proteiinia, joka kuljettaa glukoosia syöpäsoluille. Koska syöpäsolut kasvavat jatkuvasti, ne tarvitsevat paljon energiaa, ja sitä ne saavat glukoosista.

Glukoosin lisäksi GLUT1-proteiinin havaittiin kuljettavan myös c-vitamiinin hapettunutta muotoa. Tämä oli haitaksi syöpäsoluille, sillä c-vitamiini esti entsyymiä, joka siivosi vapaita happiradikaaleja syöpäsolujen sisältä. Tämä tarkoitti, että jos syöpäsolut saisivat paljon c-vitamiinia, ne eivät kykenisi kontrolloimaan happiradikaalien muodostusta, ja happiradikaalit ”tuhoaisivat” syöpäsolut sisältäpäin.

Kun tutkijat testasivat tätä teoriaa KRAS- ja BRAF-mutaatiota kantavilla syöpälinjoilla, todellisuus osoittautui vielä monimutkaisemmaksi. He havaitsivat, että c-vitamiini sai happiradikaalit lisääntymään oletetusti ja syöpäsolut tuhoutumaan, mutta aivan uudenlaisella mekanismilla. Kun happiradikaalien määrä lisääntyi, ne estivät entsyymiä, jolla syöpäsolut hyödyntävät glukoosin energiaa. Näin syöpäsolut käytännössä nääntyivät hengiltä.

Tutkijat testasivat c-vitamiinin vaikutusta myös hiirimallilla, ja he havaitsivat, että c-vitamiini todella vähensi kasvainten määrää ja kokoa.

Tutkijoiden mukaan löytö on lupaava, sillä näihin kahteen mutaatioon perustuviin syöpiin ei ole tehokkaita lääkkeitä huolimatta vuosien tutkimuksesta ja satojen miljoonien panostuksesta. Jos c-vitamiinin teho voidaan osoittaa tulevissakin tutkimuksissa, ongelmana on, kuinka saada c-vitamiini nitistettäviin kasvaimiin. Suun kautta c-vitamiinia ei ole mahdollista ottaa niin paljon, että sillä olisi mitään vaikutusta syöpäkasvaimiin. Suonensisäisesti otettu c-vitamiini olisi tehokkaampi keino, mutta se edellyttäisi että potilaat kävisivät klinikalla muutaman päivän välein kuukausien ajan, sillä c-vitamiinin vaikutus on hidas.

Tutkimuksen julkaisi Science.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!