Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat antoivat ravuille sähköiskuja – selvisi, että ravutkin tuntevat kipua

Tiede
 
Hans Hillewaert Wikimedia Commons
Rantataskurapu, Carcinus maenas, elää liejussa tai hiekassa lähellä vedenrajaa.
Rantataskurapu, Carcinus maenas, elää liejussa tai hiekassa lähellä vedenrajaa. Kuva: Hans Hillewaert Wikimedia Commons

Tuore tutkimus vähentänee kokkien haluja heittää ravut elävänä kiehuvaan veteen. Irlantilaistutkijoiden tutkimuksessa rantataskuravut läpäisivät testin, joka osoittaa eläinten tuntevan kipua.

Joidenkin tutkijoiden mukaan ravut ja kalat eivät tunne kipua, koska niiden pienistä aivoista puuttuvat alueet, jotka ihmisillä on yhdistetty kipuun. Tämän näkemyksen mukaan kalan tai ravun sätkintä kipua aiheutettaessa on vain refleksiä.

Queensin yliopiston tutkijat lähtivät liikkeelle toisenlaisesta määritelmästä. Sen mukaan eläimen voidaan sanoa tuntevan kipua, jos kivulias toimenpide saa eläimen muuttamaan käytöstään siten, että se pyrkii tilanteesta pois ja yrittää suojella itseään lisäkivulta. Määritelmään kuuluu lisäksi se, että eläimen stressihormonitaso lisääntyy kipukokemuksen jälkeen.

Tutkijat hankkivat kokeeseensa 40 rantataskurapua, joista 20 sai lievän sähköiskun raajoihinsa kymmenen sekunnin välein kahden minuutin ajan. Toiset 20 rapua toimivat verrokkeina.

Tulokset osoittivat, että sähköiskun saaneista ravuista 16 lähti kävelemään ja neljä koetti kiivetä ulos akvaariosta. Verrokkiryhmässä 14 rapua lähti kävelemään, mutta kuusi kökötti paikallaan. Ratkaiseva ero löytyi, kun tutkijat vertasivat eri ryhmien kävelemään lähteneitä rapuja: sähköiskun saaneilla kävelijöillä stressihormonitasot olivat kolme kertaa suuremmat kuin verrokkiryhmän kävelijöillä.

Tutkijat päättelevät testin osoittavan, että rantataskuravut tuntevat kipua. Heidän mielestään samanlaista testiä voidaan käyttää myös esimerkiksi kalojen kivun tutkimiseen.

Tutkimuksen julkaisi Biology Letters.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!