Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sarvien kasvatus on hirvien miehisyyskoe – testaa, miten hyvin tunnet metsien kruunupään

Tiede
 

Metsissä käy syksyllä rytinä, kun hirvisonnit ottavat mittaa toisistaan. Voittaja ajaa kilpailijat matkoihinsa ja nappaa naaraat itselleen.

Seudun kunkuksi nousee yleensä komein kruunupää. Sarvet ovat hirviuroksen mahdin mitta. Kilpakosijoille ne kertovat kantajansa voimasta. Naaraalle jykevät sarvet viestivät, että sonni on nappivalinta sen vasojen siittäjäksi.

Koska pääpalkintona on lisääntyminen, ei ole ihme, että sonni pistää sarviin kaiken liikenevän energian. Kasvatusurakka kestää lähes yhdeksän kuukautta.

Sarvien kehitys alkaa keväällä, kun päivät pitenevät. Hormonitoiminta piiskaa kasvua, ja kesän lähetessä uros saa yhä parempaa ravintoa.

Hirvet valitsevat jopa laidunmaansa sen mukaan, miten paljon sieltä löytyy luutumiselle tärkeitä mineraaleja ja valkuaisaineita sisältäviä kasveja. Jos ravinto on kehnoa, hirvi lainaa sarviin mineraaleja muualta luustosta.

Kimmo Taskinen / HS
Päivien piteneminen keväällä käynnistää hirven sarvien kehittymisen.

Parhaassa miehuusiässä olevan sonnin sarvet kasvavat huimaa vauhtia. Uutta sarvea saattaa syntyä jopa puoli kiloa vuorokaudessa. Pituudessa se tarkoittaa useita senttejä.

Koko kesäisen kasvun ajan kärjestään pehmeät sarvet piilottelevat samettimaisen nahan suojissa. Syyskuussa varustus on valmis kiimakoitoksiin, vain hienosäätö puuttuu. Sarvet kovettuvat, ja niitä ympäröivä nahka kuivuu ja halkeilee.

Hetken aikaa sonnin kruunu muistuttaa pyykkinarua: siitä roikkuu repeytyneitä nahanpaloja. Hirvi hankkiutuu roippeista eroon hankaamalla sarvia puunrunkoihin tai työntämällä päänsä tiheään puskaan. Kelomispuiden kaarnan parkkihapot värjäävät sarvet ruskeiksi. Sävytys on yksilöllinen.

Sivuhaarojen kärjet jäävät vaaleiksi. Niiden ansioista sarvikruunu vilkkuu kuin valomerkki hämärässä metsässä. Näkymisestä on sonnille apua kiima-ajan kahinoissa.

Hirvi on elämänsä kunnossa 7–8 vuoden iässä. Myös sarvet ovat silloin suurimmillaan, jopa kymmenkiloiset. Leveys ylittää metrin. Mahtisarvet kestävät helposti yli 500-kiloisten sonnien yhteentörmäykset.

Jokainen sarvikruunu on uniikki. Toista samanlaista ei tule, koska kasvuun vaikuttaa niin moni tekijä.

Markus Jokela / HS
Parhaassa iässä olevan hirviuroksen sarvissa on kokoa ja näköä. Noin kahdeksanvuotias sonni tuli tiensä päähän syyskuussa Suomussalmella itärajan tuntumassa.
Parhaassa iässä olevan hirviuroksen sarvissa on kokoa ja näköä. Noin kahdeksanvuotias sonni tuli tiensä päähän syyskuussa Suomussalmella itärajan tuntumassa.

Ilman testosteronia sonni ei syty kiimaan eikä kasvata sarvia. Mieshormoni määrää myös sarvien tuhon.

Kun sonni on paritellut, sen testosteronitasot romahtavat. Luu kallon ja sarvien välissä haurastuu. Joulu–tammikuussa sarvet putoavat. Alkaa muutaman kuukauden jakso kruunuttomana metsän valtiaana.

Säät saattavat vaikuttaa putoamisen tahtiin. Jos loppuvuosi on leuto, sarvia irtoaa hiljakseen. Varhaiset pakkaset vauhdittavat irtoamista.

Sarviaines johtaa tehokkaasti kylmyyttä kalloon. Sitä ei kestä hirvikään.

Asiantuntijoina tutkimuspäällikkö Mauri Nieminen Luonnonvarakeskuksesta ja ylikonservaattori Ari Puolakoski Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!