Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aurinkokunta onkin oletettua suurempi: Pluton takapihalta löytyi jälleen uusi kääpiöplaneetta

Tiede
 
Nasa
Kääpiöplaneetta V774104 on samankaltainen jäinen kiertolainen kuin Nasan havainnekuvassa esitelty planeetta Sedna. Sedna on kuitenkin väritykseltään lähes yhtä punainen kuin Mars.
Kääpiöplaneetta V774104 on samankaltainen jäinen kiertolainen kuin Nasan havainnekuvassa esitelty planeetta Sedna. Sedna on kuitenkin väritykseltään lähes yhtä punainen kuin Mars. Kuva: Nasa

Astronomit ovat löytäneet uuden jäisen kääpiöplaneetan, joka venyttää oman aurinkokuntamme ulottuvuudet uusille lukemille.

Tutkijat kertoivat löydöstä planeettatutkijoiden vuosittaisessa kokouksessa Washingtonissa keskiviikkona. Kääpiöplaneetalta puuttuu vielä näppärä nimi, mutta tutkijat puhuvat V774104:stä, kertoo konferenssista raportoinut Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Tällä hetkellä planeetta on 15,5 miljardin kilometrin päässä Auringosta. Sen etäisyys Auringosta on kolminkertainen verrattuna planeetta Plutoon.

Näihin molempiin verrattuna Maa on melko lähellä Aurinkoa, vain noin 146 miljoonan kilometrin päässä.

Tähän mennessä Auringon uloimpana kiertolaisena pidetty kääpiöplaneetta Eris on kiertoratansa kauimmaisessa pisteessä 14,6 miljardin kilometrin päässä Auringosta.

Nyt löydetty kääpiöplaneetta on halkaisijaltaan 500 – 1 000 kilometriä.

Tutkimusryhmää johtavat Scott Sheppard Carnegie-instituutissa sekä Chad Trujillo Gemini-observatioriossa Hawaijilla.

Trujillo oli uutiskanava CNN:n mukaan löytämässä kääpiöplaneetta 2012 VP113:a viime vuonna sekä kääpiöplaneetta Sednaa kymmenisen vuotta sitten. Aikanaan Sednaa pidettiin aurinkokunnan kummajaisena sen kaukaisen sijainnin vuoksi, ja koska sen kierros Auringon ympäri kestää 10 500 vuotta. Uusimpien löytöjen valossa aurinkokunnan uloimmilla alueilla voi piileskellä vielä lukuisia havaintoaan odottavia planeettoja.

Tutkijat eivät vielä tiedä, kääntyykö V774104:n kiertorata Aurinkoon päin vai poispäin. Kiertorataa on seurattava hyvin pitkään ennen kuin sen tarkka muoto saadaan selville. Esimerkiksi vuonna 2004 löytyneen Sednan ennakoidaan kulkevan aikanaan jopa 160 miljardin kilometrin etäisyyteen Auringosta. Tällöin se kulkisi jo huomattavasti kauempana kuin V774104.

Aurinkokunnan mallinnusten perusteella etäisimmät kiertolaiset eivät ole alun perin syntyneet näin kaukana Auringosta. Yhden tulkinnan mukaan ohikulkeva planeetta olisi aiheuttanut häiriötä niiden kiertoradalla, ja käytännössä singonnut ne kauemmas Auringosta.

Osa tutkijoista on jopa spekuloinut, että kaukaiset kiertolaiset ovat osia jostain tähdestä, joka syntyi samasta kaasu- ja hiukkasaineksesta kuin Aurinko 4,6 miljardia vuotta sitten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!