Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Immuniteetti voi periytyä isoäidiltä lapsenlapsille – ainakin puluilla

Tiede
 
Esko Siekkinen
Pulu eli kesykyyhky viihtyy siellä missä ihmisetkin.
Pulu eli kesykyyhky viihtyy siellä missä ihmisetkin. Kuva: Esko Siekkinen

Kun vauva syntyy, se muuttaa turvallisesta kohdusta pöpöjä kuhisevaan maailmaan. Pikkuisella on kuitenkin tukenaan äidiltä istukan kautta siirtynyttä immuniteettia. Uuden tutkimuksen mukaan varhainen puolustuskyky saattaa olla lähtöisin myös isoäidiltä.

Näin on ainakin puluilla, joita Ahmad Ismailin ryhmä Ekologian ja Ympäristötieteiden laitoksessa Pariisissa käytti kokeessaan. Kesykyyhkyt ovat hyviä mallieläimiä perinnöllisyystutkimuksessa, koska linnuilla on lyhyt sukupolvien kierto ja munista on helppo selvittää, onko niissä esimerkiksi perittyjä vasta-aineita.

Tutkijat ruiskuttivat 60 kyyhkyyn hemosyaniinia, proteiinia, joka kuljettaa happea joidenkin selkärangattomien veressä. Toiset 60 lintua saivat pelkkää suolaliuosta. Hemosyaniinilla rokotetut reagoivat odotetusti: ennen pitkää ne kehittivät vasta-aineita, jotka hyökkäsivät vieraiden proteiinien kimppuun.

Pian sen jälkeen kuoriutui toinen sukupolvi puluja, joille niin ikään annettiin tujaus hemosyaniinia. Kaksi vuotta myöhemmin nämä 88 lintua olivat tarpeeksi vanhoja pariutumaan, ja ne saivat 33 poikasta. Niillekin annettiin ruiske samaa vierasta proteiinia.

Sitä nitistäviä vasta-aineita löytyi kaikilta kolmannen sukupolven untuvikoilta. Niillä poikasilla, joiden isoäiditkin oli rokotettu, vaste oli huomattavasti voimakkaampi kuin muilla.

Äidiltä siirtynyt immuniteetti ikään kuin valmentaa vastasyntyneen elimistöä varautumaan tavallisiin paikallisiin tauteihin ja loisiin, arvelevat tutkijat. Aiemmin isoäidin immuunijärjestelmä on opettanut äidin puolustusta, ja siinä tapahtuneet muutokset ovat säilyneet. Yksilöt voisivat siis periä immunologista muistia kaikilta äidinpuoleisilta esiäideiltään.

Ismail ja kollegat kuitenkin ihmettelevät, miksi vasta-ainetta oli kolmannen sukupolven munissa suurin piirtein yhtä paljon, oli isoäiti rokotettu tai ei. He pohtivat, voisivatko toisen ja kolmannen sukupolven puolustusjärjestelmää treenata myös äidiltä siirtyneet hormonit tai ravinteet eivätkä pelkästään vasta-aineet.

Seuraavissa tutkimuksissaan ryhmä aikoo tutkia linnunpoikien immuniteettia jollakin niille tavallisella taudinaiheuttajalla. Tässä työssä käytettyä hemosyaniinia pulut eivät todennäköisesti koskaan elämässään kohtaa.

Tutkimuksen julkaisi Biology Letters ja siitä kertoi Science.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!