Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

WTF-mysteerikappale iskeytyi Maahan: ”Emme tiedä, onko se peräisin 1960–70-lukujen kuulennoilta vai tuoreempaa tavaraa”

Tiede
 
Näin WTF päätyi Maahan
Näin WTF päätyi Maahan
Avaruusromuksi epäilty WT1190F-niminen kappale iskeytyi Maan ilmakehään 13. marraskuuta 2015. Videografiikka näyttää, miten putoamisen uskotaan tapahtuneen. Grafiikka: Next Media.

Maan kiertoradalle osunut, avaruusromuksi epäillyn WTF-mysteerikappaleen oli määrä iskeytyä Intian valtamereen perjantaiaamuna kello 8.21 Suomen aikaa. Todennäköisesti syöksyä ei nähnyt kukaan, raportoi GeekWire-verkkosivusto puolisen tuntia odotetun ajankohdan jälkeen.

Mysteerikappaleen odotettiin tuhoutuvan kokonaan sen saapuessa Maan ilmakehään, kuten suurimmalle osalle avaruusromusta käy. Se palaa noin 70–80 kilometrin korkeudessa.

Jos joitain osia päätyi mereen, siitä ei tiettävästi ole havaintoja. Yleensä tällaiset avaruusromun kappaleet aiheuttavat valoilmiön, joskus näyttävänkin. Arvioidulla putoamisseudulla oli kuitenkin keskipäivä ja pilvistä, mikä vaikeutti havainnointia.

Parhaat mahdollisuudet mysteerikappaleen seuraamiseen oli joukolla veteraanitutkijoita, jotka Kansainvälinen tähtitieteellinen keskus IAC ja Arabiemiraattien avaruusjärjestö olivat värvänneet seuraamaan tapahtumaa lentokoneeseen rakennetusta laboratoriosta käsin. Perjantaina aamupäivällä hankkeen nettisivulla ei ollut tuoreita uutisia.

Putoamispaikan laskettiin sijaitsevan muutaman kymmenen kilometriä Sri Lankasta etelään, kertoo professori Markku Poutanen Maanmittauslaitoksen paikkatietokeskuksesta.

Virallisesti WT1190F-niminen kappale on Poutasen mukaan mitä ilmeisimmin peräisin viimeisemmän rakettivaiheen polttoainetankista.

Tähän viittaavat sen koko ja ominaisuudet. Kappale on kooltaan varsin pieni, vain 2–3 metriä. Painoa ei tunneta, mutta kappale on muodoltaan ontto.

”Emme tiedä, onko kappale peräisin 1960–70-lukujen kuulennoilta vai tuoreempaa tavaraa. Se voi olla peräisin myös sotilaallisesta satelliitista. Luultavasti jääkin mysteeriksi, mikä se on ollut”, Poutanen sanoo.

Mysteerikappale on siis voinut kiertää avaruudessa jopa vuosikymmeniä, mutta kiertorata on muuttunut pikku hiljaa niin, että se iskeytyi nyt Maahan.

Poutasen mukaan kappaleen kolmen viikon pituinen kiertorata on ollut soikea ja sen etäisin piste on Maasta kaksi kertaa kauempana kuin Kuu.

WT1190F löydettiin vasta lokakuun alussa. Sen uskottiin pysyneen piilossa tiedeyhteisön silmiltä, koska se on ollut Kuun toisella puolella.

Myöhemmin kuitenkin huomattiin, että ensimmäiset havainnot kappaleesta tehtiin jo vuonna 2013. Havaintoja yhdistelemällä kappaleen rata pystyttiin laskemaan hyvin.

Avaruusromun putoaminen ei ole erityisen poikkeuksellista: ihmisen lähettämää tavaraa tippuu vuosittain Maahan noin 150 000 kiloa.

”Käytännössä pieniä kappaleita tippuu joka päivä, mutta suurinta osaa niistä ei nähdä”, Poutanen sanoo.

Ainakin isommista kappaleista tiedetään yleensä, mistä ne ovat peräisin.

Avaruudessa kiertävä romu aiheuttaa Poutasen mukaan vaaraa toimiville satelliiteille ja miehitetyille avaruuslennoille. Maahan putoamisista ei ole aiheutunut vahinkoja ihmiselle viimeisten vuosikymmenten aikana, vaikka tietty riski on olemassa.

”Suurin osa kappaleista putoaa mereen. Uudet Maata kiertävät satelliitit tulevat ohjatusti alas.”

DINUKA LIYANAWATTE
On mahdollista, että kappale on peräisin 1960–70-luvun kuulennoilta.
On mahdollista, että kappale on peräisin 1960–70-luvun kuulennoilta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!