Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Euroopassa käytettiin hunajaa jo 8 500 vuotta sitten

Tiede
 
Ville Myllynen
Mehiläisellä ja ihmisellä on pitkä yhteinen historia.
Mehiläisellä ja ihmisellä on pitkä yhteinen historia. Kuva: Ville Myllynen

Hunajan varhaisesta käytöstä on säilynyt tietoja luolamaalauksissa ja muinaisen Egyptin seinämaalauksissa. Arkeologien jättiurakka kuitenkin paljastaa yksityiskohtaisesti, missä ja milloin hunajaa on Euroopassa käytetty.

Lukuisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten yhteistyönä syntynyt tutkimus perustuu yli 6 000 ruukunpalasesta otettuihin näytteisiin, joista on etsitty merkkejä mehiläisvahasta. Mehiläisvaha säilyy pitkään ja on helppo tunnistaa, joten jos ruukuissa on joskus säilytetty hunajaa, on oletettavaa, että siitä on säilynyt tunnistettavia määriä mehiläisvahaa. Ruukunpalat olivat peräisin 150 arkeologiselta paikalta eri puolilta Eurooppaa.

Vanhimmat, yli 8 000 vuotta vanhat todisteet mehiläisvahasta löytyivät sieltä, mistä vanhimmat ruukunpalasetkin, Anatoliasta.

Runsaiten mehiläisvahaa, eli 5,5 prosentista näytteitä, löytyi nykyisen Balkanin alueelta. Sitä oli paljon etenkin Kreikan mantereelta ja saaristosta, Serbiasta ja Romanian Balkanin puoleisesta osasta peräisin olevissa ruukunosissa.

Keski-Euroopassa vanhimmat todisteet mehiläisvahasta löytyivät nykyisen Itävallan ja Saksan alueelta yli 5 000 vuotta sitten. Nykyisen Ranskan seudulle hunajan käyttö levisi yli 3 000 vuotta sitten.

Suomea tutkimuksessa edustivat Turun yliopiston arkeologit. Tulokset kuitenkin osoittivat, että tuhansia vuosia sitten kesymehiläisen ekologinen pohjoisraja on kulkenut suunnilleen Pohjois-Tanskassa. Fennoskandiasta, Skotlannista ja Irlannista ei löytynyt merkkejä mehiläisvahasta mesoliittiseltä tai neoliittiseltä kaudelta, vaikka näiltä aikakausilta tutkittiin 1 200 ruukunpalaa.

Mielenkiintoisesti Iberian niemimaaltakaan ei löytynyt merkkejä mehiläisvahasta. Sieltä on kuitenkin tutkittu vain 130 ruukunpalaa, joten todisteita voi löytyä, jos enemmän näytteitä saadaan analysoitua.

Tutkimuksen julkaisi Nature.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!