Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koirille ostetaan hääpukujakin, kertoo lemmikkien luksustuotteiden tutkija

Tiede
 
Liisa Takala
Annamari Vänskä tutustui uuteen maailmaan tutkiessaan sylikoirien muotia.
Annamari Vänskä tutustui uuteen maailmaan tutkiessaan sylikoirien muotia. Kuva: Liisa Takala
Kuka

Muodin, taiteen ja sukupuolen tutkija

 Annamari Vänskä, 45, on Turun yliopiston kollegiumtutkija.

 Taidehistorian ja sukupuolentutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa.

 Sai Vuoden dosentti -palkinnon 2013.

 Väitöskirja Vikuroivia vilkaisuja. Ruumis, sukupuoli, seksuaalisuus ja visuaalisen kulttuurin tutkimus.

 Teos Muodikas lapsuus sai Vuoden tiedekirja -kunniamaininnan 2012 ja ilmestyy pian englanninkielisenä. Se tarkastelee, kuinka lapsuutta esittävillä mainoskuvilla pyritään vaikuttamaan kuluttajiin.

 Pitää juoksemisesta ja koirista.

”Jos en ihan ymmärrä jotain asiaa, minun pitää ruveta tutkimaan sitä”, sanoo Annamari Vänskä.

Näin kävi, kun hän astui Japanissa kauppaan. Se näytti lastenvaateliikkeeltä, mutta paljastuikin pikkukoirien putiikiksi. Valtavassa tilassa oli tarjolla kaikkea mahdollista kengistä huppareihin.

”Olin järkyttynyt. En ollut tiennyt, että moista muodin osa-aluetta on”, Vänskä muistelee. Ja hän on sentään tutkinut muotia eri vinkkeleistä vuodesta 2002.

Nyt Vänskä on pari vuotta syventynyt sylikoirien huippumuodin kulutukseen. Ihmeellinen maailma avautui, kun hän kiersi Tokiossa kymmenissä lemmikkien tuotteita myyvissä kaupoissa.

Talvitakit ja kirjoneuleet olivat niin tyylikkäitä, että kaksijalkaiset sonnustautuisivat mielihyvin vastaaviin. Vain muodoltaan vaatteet olivat outoja.

Mitä pitäisi ajatella koiran hääpuvusta? Valkoisille röyhelöille on käyttöä Japanissa ja Yhdysvalloissa, joissa on suosittua viettää koirien häitä.

Entä koiran happikaapista? Sellainenkin oli tarjolla tokiolaisessa liikkeessä. Koje puhkuu hapekasta ilmaa, mikä valmistajan mukaan rauhoittaa lemmikkiä.

Vaatteet ovat pieni mutta näkyvä osa miljardibisnestä. Hauvoille on omia vakuutuksia, lääkäreitä, erikoisruokavalioita. . . Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa toimii yrityksiä, jotka räätälöivät koiran hautauksen omistajan toiveiden mukaan uskonnollisin tai maallisin menoin.

Pelkästään Yhdysvalloissa lemmikkeihin suuntautuva kulutus on kasvanut kymmenen viime vuoden aikana melkein 70 prosenttia.

Sylikoiria on puettu jo pitkään, ainakin 1800-luvulta saakka. Samoihin aikoihin koirien jalostamisesta tuli tieteenala ja niitä alettiin muokata ihmisten toiveiden mukaisiksi. Koira siirtyi ulkoa sisälle, perheenjäseneksi.

”Nyt kun perinteinen perhemuoto on hajoamassa, koira voi päästä lapsen asemaan”, Vänskä sanoo. Ja sillehän kelpaa vain paras, omalle pienoiselle.

”Tämä saattaa kuulostaa radikaalilta, mutta mielestäni koira voi toimia sijaiskuluttajana.”

Termi on peräisin taloustieteilijä Thorstein Veblenin teoksesta Joutilas luokka vuodelta 1899. Kirjan nimi viittaa emigrantteihin, jotka muuttivat Euroopasta Amerikkaan, perustivat tehtaita ja vaurastuivat nopeasti.

Koska uusrikkaat miehet halusivat näyttää varallisuuttaan, heidän vaimonsa ja lapsensa kuluttivat kalliita tuotteita ja kopioivat Vanhan mantereen yläluokan elämää.

”Sijaiskuluttajan käsitettä on arvosteltu siitä, että se tekee perheenjäsenistä elättäjän mallinukkeja, vaikka heillä itselläänkin oli varmasti sananvaltaa valinnoissa.”

”Voi kysyä, pystyykö koira vaikuttamaan perheen kulutuspäätöksiin. Ainakin mieltymyksensä se kykenee ilmaisemaan monellakin tavalla.”

Vänskä vietti Tokiossa päivän myös koirien kauneussalongissa. Surkeasta pienestä piskistä tuli 3–4 tunnissa leijonanharjainen puudeli, soma kuin lelu. Sitten sen kaulaan solmittiin rusetti ja siitä otettiin kuva minikokoisessa nahkanojatuolissa. Potretti lähti mukaan kotiin.

”Omistaja sanoi, että oli tottunut näkemään koiransa trimmattuna. Muunlaisena se näytti hänestä ruokkoamattomalta, aivan kuin oma peilikuva silloin kun on unohtanut käydä kampaajalla.”

Tutkija ei ota kantaa siihen, ovatko palvelut turhia. Hän ei naureskele koiriaan pukeville ihmisille vaan analysoi kiehtovaa ilmiötä.

Lemmikki ei Vänskän mukaan ole eläin sillä tavalla kuin villi eläin on, vaan jotain eläimen ja ihmisen väliltä. Kun se puetaan duffeliin, se asettuu vielä selvemmin kategorioiden väliin.

”Tarkastelen koirien muotia posthumanistisesta näkökulmasta, joka kritisoi ihmisen ja muiden eläinten välille muodostettua kategorista eroa. Koiran vaate konkretisoi sitä, että ihminen ja eläin ovat samaa luonnon ja kulttuurin jatkumoa, eivät toistensa vastakohtia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!