Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko nauruun kuolla?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Marja Airio / Lehtikuva
Tavalliseen nauruun ei voi kuolla. Tilanne voi olla toinen, mikäli nauru johtuu esimerkiksi myrkytyksestä tai hermoston häiriöstä.
Tavalliseen nauruun ei voi kuolla. Tilanne voi olla toinen, mikäli nauru johtuu esimerkiksi myrkytyksestä tai hermoston häiriöstä. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Fanni Grönlund, 8

Tavalliseen nauruun ei voi kuolla.

Nauraessa ihminen vetää nopeasti keuhkot täyteen ilmaa, minkä jälkeen ilma purkautuu ulos. Tämä sotkee ihmisen luonnollisen hengitysrytmin ja sen myötä verenkierron. Kovasti naurava ihminen muuttuu kasvoistaan punakaksi, koska veri ei kierrä normaalisti.

Kovasti pitkittynyt hepuli voi johtaa tajuttomuuteen, sillä häiriintynyt verenkierto ei saa kuljetettua happea aivoille. Tajuttomana ei voi nauraa, joten viimeistään tässä vaiheessa hengitys tasautuu ja verenkierto palaa entiselleen.

Tilanne voi olla toinen, mikäli nauru johtuu esimerkiksi myrkytyksestä tai hermoston häiriöstä. Silloin on teoriassa mahdollista, että nauru jatkuu vielä tajunnan mentyä eikä hengitys pääse tasaantumaan ennen kuin on liian myöhäistä.

Leila Niemi-Murola

anestesiologian ja tehohoitolääketieteen dosentti

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!