Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen suosituin torjunta-aine glyfosaatti ei todennäköisesti aiheuta syöpää, vakuuttavat EU-asiantuntijat

Tiede
 
Kari Pullinen
Glyfosaatti on rikkaruohomyrkkyjen yleisin tehoaine.
Glyfosaatti on rikkaruohomyrkkyjen yleisin tehoaine. Kuva: Kari Pullinen

On epätodennäköistä, että monien rikkaruohomyrkkyjen tehoaine glyfosaatti aiheuttaisi syöpää ihmisille, toteaa Euroopan ruokaturvallisuudesta vastaava Efsa juuri ilmestyneessä raportissaan. Sitä oli laatimassa laaja joukko asiantuntijoita kaikista EU-maista.

Päätelmä perustuu sekä epidemiologiseen, eli ihmisiltä saatuun näyttöön että eläinkokeisiin. Samaa mieltä olivat kaikki muut paitsi yhden jäsenvaltion asiantuntija.

Efsa kuitenkin ehdottaa, että glyfosaatin jäämiä elintarvikkeissa tulee kontrolloida entistä tarkemmin. Se esittää altistumiselle viitearvon: Ruoka ei saa sisältää enempää glyfosaattia kuin 0,5 milligrammaa ihmisen painokiloa kohti päivässä.

Lisäksi Efsa aikoo tutkia glyfosaatin jäämiä ruuassa ensi vuoden aikana.

Suomen pelloilla ja puutarhoissa glyfosaattia on käytetty vuodesta 1976, ja nykyisin se on eniten myyty rikkojen torjunta-aine. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin rekisterissä on yli 40 sitä sisältävää valmistetta, joihin kuuluu Monsanto-yhtymän kehittämä, monella tavoin maineikas Roundup.

Glyfosaatin turvallisuudesta on kuitenkin pitkään esitetty epäilyjä. Viimeksi asia nousi puheenaiheeksi alkuvuodesta, kun Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC päätyi siihen, että glyfosaatti tulisi luokitella todennäköisesti ihmiselle syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Sen jälkeen muun muassa EU:n parlamentissa kuului ääniä, jotka vaativat glyfosaatin kieltämistä.

Aineen käyttölupa Euroopassa oli voimassa tämän vuoden loppuun, mutta aiemmin tällä viikolla EU:n kasvinsuojeluainekomitea antoi sille puoli vuotta jatkoaikaa. Unioni hyväksyy tehoaineet, mutta kukin maa päättää itse, mitä valmisteita sen alueella saa käyttää.

Euroopan komissio käyttää Efsan raporttia hyväkseen, kun se päättää, pysyykö glyfosaatti EU:ssa hyväksyttyjen aineiden listalla.

Miksi kaksi arvovaltaista asiantuntijaelintä päätyi päinvastaisiin tuloksiin glyfosaatin turvallisuudesta?

”Efsan ja IARC:n johtopäätökset ovat erilaisia, koska ne ovat tulkinneet eläinkokeita eri tavoin”, sanoo eläkkeellä oleva ympäristöterveyden professori Jouko Tuomisto.

Efsan arviot perustuvat puhtaaseen glyfosaattiin. IARC:n arviot koskevat kauppavalmisteita, jotka sisältävät lukuisia muitakin aineita. Efsan kokonaisarviossa myös IARC:n raportti otettiin huomioon. Lisäksi Efsalla oli käytettävissään sellaisia uusia tutkimuksia, joita IARC:lla ei ollut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!