Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dysonin kupla lähti lapasesta

Tiede
 

Tänä syksynä Kepler-teleskoopin dataa analysoitaessa havaittiin, että noin 1500 valovuoden etäisyydellä sijaitsevan KIC8462852-tähden säteilyvuo himmeni ajoittain. Tätä pidetään yleensä merkkinä siitä, että tähden kiekon editse kulkee planeettoja.

Havaittu ilmiö oli kuitenkin outo. Suurikaan kiertolainen ei selitä mitattua valonhukkaa, jota oli jopa 20 prosenttia. Nuorille tähdille on toisaalta tyypillistä, että niiden ympärillä kiertää planeetoiksi tiivistymätöntä kosmista pikkutavaraa. Mutta KIC8462852 näytti kypsään ikään ehtineeltä.

Varsin nopeasti spekulointi lähti lapasesta – kuten arvoituksellisten havaintojen suhteen tapaa käydä. Media villiintyi teoretisoimaan ”muukalaisten megarakennelmasta”, joka voisi olla niin kutsuttu Dyson sphere. Käännän sen omin lupineni tässä Dysonin kuplaksi.

Dysonin kuplaan liitetään usein eräs huimapäinen tieteiskirjallinen idea. Olaf Stapledonin romaanissa Star Maker (1937) ja Bob Shawin teoksessa Orbitsville (1975) visioidaan, kuinka erittäin kehittynyt sivilisaatio voisi rakentaa aurinkokuntansa keskustähden ympärille kiinteän, onton pallon, jonka sisäpinnalla sivilisaatio asustaisi.

Elintilaa sukeutuisi näin hurjia määriä – jos kupla sijaitsisi noin Maan etäisyydellä Auringosta, Orbitsvillessa olisi lääniä 625 miljoonan Maapallon verran. Joskus törmää käsitykseen, että termi Dysonin kupla tarkoittaisi juuri kiinteää rakennelmaa. Nyt tehdyt havainnot eivät viittaa tällaiseen päinkään.

Käsite on nimetty tiedemies Freeman Dysonin mukaan. Hän julkaisi vuonna 1960 artikkelin, jossa käsitteli kehittyneen sivilisaation mahdollisuuksia maksimoida keskustähtensä energiahyödyt. Dyson innostui aiheesta luettuaan Stapledonin teoksen.

KIC8462852:n kohdalla kyseessä olisi pikemminkin Dysonin parvi. Sen rakentanut sivilisaatio hyödyntäisi keskustähtensä energiaa suurella määrällä aurinkopaneeleita ja avaruusasemia, jotka kiertäisivät tähteä tiheänä verkkona.

Kiinteä kupla olisikin käytännössä mahdoton. Rakennusaineen vetolujuuden pitäisi olla käsittämätön, ja kuplan vakaana pitäminen keskustähden suhteen tuottaisi sekin omat ongelmansa.

Vaikka KIC8462852-tähden ympärillä todennäköisesti kiertääkin jotakin, mitään viitteitä älylliseen elämään ei ole saatu. Säteilyvuon ajoittaiseen himmenemiseen on löydettävissä kosolti aivan luonnollisia syitä. Itse oletan, että jos ja kun jonakin päivänä ihmiskunta kohtaa kiistattoman todisteen vieraasta älystä, ei sen laatua villeinkään scifi-idea pysty ennakoimaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!