Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vedyllä pääsisi Vuosaaresta Kuopioon ja takaisin

Tiede
 
Rio Gandara / HS
Woikosken tuotepäällikkö Arto Brofeldt tankkaa Suomen toistaiseksi ainutta vetyautoa.
Woikosken tuotepäällikkö Arto Brofeldt tankkaa Suomen toistaiseksi ainutta vetyautoa. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Näin vety toimii polttokennossa

 Polttokennossa vedystä ja hapesta syntyy vettä ja sähköä.

 Sähkö johdetaan moottoriin, joka toimii samalla tavalla kuin sähköautossa.

 Vesi tulee ulos pakoputkesta.

Haluaisitko ajaa vetyautolla? Sellaisen voi hankkia Euroopasta tai Japanista. Tankkaaminen onnistuu Helsingin Vuosaaressa ja Mäntyharjun Voikoskella.

Koska yhdellä tankillisella ajaa ainakin 500 kilometriä, helsinkiläinen pääsee vetyautolla Kuopioon asti ja takaisin.

Molemmat tankkausasemat on rakentanut kaasuyhtiö Woikoski. Yritys omistaa Suomen toistaiseksi ainoan vetyauton sekä vetytrukin. Niiden käyttämä polttoaine syntyy Woikosken kaasutuotannon ylijäämästä.

Vetyautoilun suurin este tällä hetkellä on tankkausasemien puute. Yhdessä vetyautojen vähyyden kanssa se muodostaa muna vai kana -ilmiön: toinen vaatii toista, eikä kukaan tiedä, kumpi tulee ensin.

Eu on päättänyt velvoittaa jäsenmaat suunnittelemaan vaihtoehtoisten polttoaineiden jakeluverkoston marraskuuhun 2016 mennessä.

Liikenneneuvos Saara Jääskeläinen liikenne- ja viestintäministeriöstä uskoo, että jossain vaiheessa vety saattaa ajaa markkinoilla sähköautojen ohi.

Sähköautoon verrattuna vetyauton etuja ovat toimintasäde ja tankkausnopeus. Sähköauton toimintasäde on lyhyt, mutta vetyauto pärjää bensa- ja dieselautoille.

Sähköauton lataus kestää nopeimmillaan 20 minuuttia, kun vetyauton tankin saa täyteen muutamassa minuutissa.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n johtava tutkija Juhani Laurikko on sitä mieltä, että Suomi sopisi vetyautoille ehkä paremmin kuin sähköautoille.

”Suomessa ajomatkat ovat pitkiä. Täytyy pystyä ajamaan satoja kilometrejä, ja vetyautoilla se onnistuu”, Laurikko sanoo.

Hyödymme siitä, että vetyautoja kehitetään kiivaimmin Japanissa. Japanin pohjoisosissa paukkuvat pakkaset, joten autot valmistetaan kylmänkestäviksi. Nykyään –40 celsiusastetta on alin lämpötila, jota vetyautot sietävät.

Pakkasessa ongelmana on, että vetyautojen pakoputkesta valuu vettä, joka jäätyy kadulle.

”Vetyauton vesihallintajärjestelmää kehitetään jatkuvasti, joten tähän todennäköisesti löytyy ratkaisu.”

Aivan lähivuosiin kumpikaan ei vetyautojen vyöryä ennusta.

”Autonvalmistajat itse arvioivat, että vetyautot saadaan kunnolla markkinoille vuoden 2020 jälkeen, eli paljon myöhemmin kuin sähkö- ja kaasuautot, joita on markkinoilla monta merkkiä jo nyt”, Jääskeläinen sanoo.

Liikenne- ja viestintäministeriön suunnitelmassa arvioidaan, että vuonna 2025 Suomessa on noin 2 000 vetyautoa ja 20 000–40 000 sähköautoa. Se ei tarkoita vetyautojen häviötä.

”Koko Euroopasta ei löydy henkilöä, joka pystyisi sanomaan, mikä vaihtoehtoisista polttoaineratkaisuista on loppujen lopuksi paras. Siksi ei kannata laittaa kaikkia munia samaan koriin”, sanoo Jääskeläinen.

Liikenne kuluttaa niin paljon energiaa, että mikään uusiutuvista polttoainemuodoista ei yksin riitä.

On myös hyvä muistaa, että vedyn laajamittainen tuottaminen vie paljon energiaa. Teollisuuden ylijäämävety ei riitä siihen, että puoli Suomea ajaisi vetyautoilla.

Autonvalmistajat ovat edenneet pikkuhiljaa.

Toyotan ja Hyundain vetyautot ovat myynnissä. Honda tuo omansa Japanin markkinoille maaliskuussa. Mercedes-Benzin vetyauto on edennyt koekäyttöön.

Jääskeläinen huomauttaa, että Yhdysvalloissa sijoittajat ovat alkaneet siirtyä pois fossiilisista polttoaineista.

”Isot sijoittajat ovat myyneet pois hiiliosakkeitaan, ja siellä alkaa olla hätä kädessä. Se on aika mahtava merkki.”

Jos raha liikkuu kohti päästöttömiä polttoaineita, vetytulevaisuus ei ehkä olekaan niin kaukana.

Jakeluverkon laajentuessa vetyä voisi käyttää myös kotitalouksissa. Äetsässä on jo 2000-luvun alussa kokeiltu vedyllä toimivaa kotia, ja Joutsenon kaukolämpö tuotetaan vedystä.

”Vedyn muusta käytöstä puhutaan vähän, mutta se taipuu suurin piirtein siihen mihin sähkökin. Käytön lisääntyminen vaatisi ensisijaisesti autokantaa, jonka takia jakeluverkosto kannattaa rakentaa”, Jääskeläinen sanoo.

Näin toimii vetyauton tankkaus Helsingin Vuosaaressa
Näin toimii vetyauton tankkaus Helsingin Vuosaaressa
Suomessa on toistaiseksi yksi vetyauto ja kaksi tankkausasemaa, joista toinen sijaitsee Helsingin Vuosaaressa. Woikoski Oy:n tuotepäällikkö Arto Brofeldt näyttää, miten vedyn tankkaaminen Vuosaaressa toimii. Toimittaja: Virve Rissanen HS, kuvaus ja editointi: Rio Gandara HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!