Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvitauti nostaa kahvikuppisi hintaa - sen torjumiseen löytyi ehkä lääke kahvikasvista itsestään

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Yinan Chen / Wikimedia Commons
Arabica-lajike on altis kahviruosteelle.
Arabica-lajike on altis kahviruosteelle. Kuva: Yinan Chen / Wikimedia Commons

Joskus ratkaisu monimutkaiseen ongelmaan löytyy aivan nenän alta. Näin kävi Michiganin yliopiston tutkijalle Timothy Jamesille, joka tutkimusryhmänsä kanssa selvitti, millaisia sienikasvustoja kahviruosteesta kärsivien kahvikasvien lehdiltä löytyy.

Kahviruoste eli Hemileia vastatrix on sienitauti, joka tuhoaa kahvikasvin lehtiä ja tappaa lopulta koko kasvin. Erityisen hyvin se viihtyy maailman suosituimman kahvilajikkeen Arabican lehdillä.

Etelä-Amerikassa kahviruoste tuhoaa paikoin jopa 30 prosenttia kahvisadosta. Vaarana on, että sadattuhannet pienviljelijät menettävät elinkeinonsa ja kahvinystävät ympäri maailman joutuvat pulittamaan piristävästä kupposesta nykyistä kovemman hinnan.

Jamesin ryhmä tutki Puerto Ricosta ja Meksikosta kerättyjä kahvinlehtiä ja havaitsi niiden pinnalla 300 erilaista sienilajia, jotka elävät kahviruosteläiskissä ja niiden välissä.

Kahviruosteen vaivaamilta lehdiltä sienilajeja löytyi keskimäärin 62:ta eri lajia alueelta, joka vastaa suunnilleen tavallisen rei’ittimen leikkaamaa palaa. Terveiden lehtien pinnalla lajimäärä oli hieman suurempi, 69 kappaletta samalla pienellä alueella.

Löydetyistä sienilajeista 15 osoittautui todennäköisiksi mykoparasiiteiksi eli sieniksi, jotka loisivat toisissa sienissä. Tunnetuin näistä sienistä on Lecanicillium lecanii, jota Suomessakin käytetään muun muassa kirvojen torjumiseen. Se karkottaa hyönteisiä myös kahvikasvin kimpusta ja auttaa kahviruostetta kukoistamaan valtaamillaan lehdillä.

Tällä hetkellä kahviruosteen torjunnassa käytetään sienituhoaineita, mutta Jamesin ryhmän mielestä se ei välttämättä ole viisasta. Nyt löydettyjen mykoparasiittien joukosta voi nimittäin löytyä sienilaji, joka hillitsee kahviruosteen kasvua. Hyödyllisten sienilajien kasvun tukeminen viljelmillä voisi olla viisaampaa kuin kaikkien sienilajien tuhoaminen kasvustoista, joissa kahviruoste on jo päässyt valloilleen.

Kahviruoste on kahvin tavoin kotoisin Itä-Afrikasta, mutta kasvin mukana se on levinnyt koko mantereelle ja Etelä-Amerikkaan. Ilmastonmuutos on tehnyt siitä entistä merkittävämmän tuholaisen kahviviljelmillä, koska esimerkiksi poikkeuksellisen runsaat sateet edesauttavat sienilajin kasvua. Myös viljelmien huono kunto edesauttaa kahviruoste-epidemioiden leviämistä.

Jamesin ryhmän tutkimuksen julkaisi Applied and Environmental Microbiology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!