Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuulen nopeus eksoplaneetalla voi olla yli 20 kertaa suurempi kuin kovimmassa myrskyssä maan päällä

Tiede
 
Mark Garlick / University of Warwick
Taiteilijan näkemys eksoplaneetta HD189733:stä. Sen päiväpuoli näkyy sinertävänä emotähtensä lähellä. Yön ja päivän lämpötilojen erot tuottavat planeetalle tuulia, joita ei ole Maan päällä nähty.
Taiteilijan näkemys eksoplaneetta HD189733:stä. Sen päiväpuoli näkyy sinertävänä emotähtensä lähellä. Yön ja päivän lämpötilojen erot tuottavat planeetalle tuulia, joita ei ole Maan päällä nähty. Kuva: Mark Garlick / University of Warwick

Eksoplaneetalla voi puhaltaa niin kovia tuulia, että maanpäälliset kovimmatkin myrskyt jäävät kirkkaasti toiseksi.

Warwickin yliopiston tutkijat Britanniassa ovat päätelleet ensi kertaa, kuinka kovasti eksoplaneetalla saattaa tuulla. He mittasivat eksoplaneetta HD 189733b:ltä tuulia, jotka liikkuivat jopa yli kaksi kilometriä sekunnissa eli 8 700 kilometriä tunnissa.

Maapallolla maanpinnan lähellä tuuli on liikkunut kovimmissa myrskyissä 113 metriä sekunnissa eli noin 408 kilometriä tunnissa. Tällaisia lukemia mitattiin Australiassa trooppisten myrskyjen aikaan keväällä 1996.

Tuulen nopeus on siis tällä eksoplaneetalla 20 kertaa suurempi kuin kovimmissa mitatuissa tuulissa maan päällä. Tuulen nopeus ylitti eksoplaneetalla äänen nopeuden seitsenkertaisesti.

Tuulen liikkeen mittaus tuotti samalla ensimmäisen alkeellisen sääkartan aurinkokuntamme ulkopuolelta.

”Tiesimme jo aiemmin, että eksoplaneetoilla tuulee, mutta emme pystyneet mittaamaan tuulien nopeuksia, emmekä paikantamaan niitä”, sanoo tutkija Tom Louden Warwickin yliopiston astrofysiikan ryhmästä.

Warwickin astrofyysikot mittasivat tuulen kiihtyvyyksiä ekspoplaneetan HD 189733 eri puolilta. Näin he havaitsivat tuulen, joka puhalsi lähes 9 000 kilometriä tunnissa planeetan valoisalta puolelta sen yöpuolelle.

Eksoplaneetta HD 189733:n liikettä mitattiin tarkalla spektroskoopilla, joka mittasi natriumin imeytymistä eksoplaneetan kaasukehään. Eksoplanetta kiertää jotain muuta tähteä kuin Aurinkoa.

”Kun planeetta liikkuu emotähtensä edessä, tähden valon määrä muuttuu myös eksoplaneetan kaasukehässä. Osa kaasukehästä liikkuu kohti maapallon observatoriota tai poispäin maasta katsoen. Se erottuu maahan aallonpituuden muutoksina, ja niistä voi laskea myös kaasukehän kiihtyvyyden - eli tuulten - muutoksia”, Louden sanoo.

Astrofyysikot laskivat kiihtyvyyksiä planeetan eri puolilta toisistaan riippumatta. Näin he saivat laadittua planeetan tuulista ylimalkaisen kartan.

”Kun mittaustekniikka paranee, tarkentuvat myös eksoplaneetojen sääkartat”, sanoo Peter Wheatley, myös Warwickin yliopiston astrofyysikko.

Eksoplaneetta HD 189733b on yksi eniten tutkittuja siitä eksoplaneettojen ryhmästä, jolla on nimi ”Kuumat Jupiterit”. Nämä eksoplaneetat ovat keskimäärin kymmenen prosenttia suurempia kuin oman aurinkokuntamme jättiplaneetta Jupiter.

Ne kuitenkin liikkuvat yleensä yli sata kertaa lähempänä omaa emotähteään kuin Jupiter Aurinkoa. Niinpä esimerkiksi kuuman Jupiterin HD 189733b pinnan lämpötila on 1 800 astetta celsiusta.

Aiemmin on osoitettu, että tämän eksoplaneetan pinta näkyisi ihmisilmille sinertävänä. Se voi johtua planeetan kaasukehän silikaattihiukkasista.

Eri laittein ja teleskoopein universmissta on havaittu jo noin 2 000 eksoplaneettaa. Lista kasvaa koko ajan. Nähtävästi Linunradassamme on miljardeja eksoplaneettoja. Ensimmäiset eksoplaneetat löytyivät neutornitähden ympäriltä vuonna 1992.

Eksoplaneetaan mittaustiedot keräsi eksoplaneettoja tutkiva Harps-observatorio La Silla Chilessä. Planeetan tuulista kertoo The Astronomical Journal Letters ja verkkosivusto Science Daily News.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!