Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rautasäde ja muut laseraseet ovat nyt totta

Tiede
 
Kalevi Rantanen
John F. Williams
Yhdysvaltain laivasto esitteli laserasetta USS Poncen kannella Persianlahdella.
Yhdysvaltain laivasto esitteli laserasetta USS Poncen kannella Persianlahdella. Kuva: John F. Williams
Tästä on kyse

Laser tahdistaa valon

 Laser tahdistaa ja keskittää valon voimakkaaksi säteeksi.

 Viimeaikainen kehitys on tehnyt mahdolliseksi laserin käytön aseena.

 Yhdysvalloilla, Kiinalla ja Israelilla on laseraseita.

Sotilaslennokki syöksyy maahan. Tykkivene syttyy palamaan. Molempiin on osunut näkymätön lasersäde.

Piirroksissa tai tieteisfilmeissä värikkäät säteet iskevät jyrinän saattelemana maaliin. Todellisuudessa säteet ovat näkymättömiä infrapunasäteitä.

Ääntäkään ei kuulu, ellei kohde räjähdä. Taistelu voi olla ohi ennen kuin taistelija huomaakaan.

Boeingin laserasetutkija, sähköfyysikko Stephanie Blount sanookin tiedelehti Naturessa, että suunnittelijat aikovat lainata äänitehosteita Star Trek ja Star Wars -elokuvista.

Muutenkin lasertaistelu muistuttaa peliä. Maali näkyy läppärin näytöllä. Tykkiä käytetään peliohjainta muistuttavalla laitteella.

Asevalmistaja Northrop Grumman kertoi lokakuussa saaneensa uuden laserasetilauksen Yhdysvaltojen puolustusministeriöltä. Tilatun työn tavoite on lisätä laseraseen ”tappavuutta”. Enää ei kysytä, toimivatko laseraseet. Kysytään, miten niistä tehdään tehokkaampia.

Vuosi 2014 oli taitekohta. Tiettävästi lasertykki otettiin ensimmäisen kerran virallisesti palveluskäyttöön viime vuoden joulukuussa. Se toimii yhdysvaltalaisessa sotalaivassa USS Poncessa.

Vähän aikaisemmin China Daily oli kertonut Kiinan laserasetestistä. Lasersäteellä oli tuhottu alle puolen kilometrin korkeudella ja 180 kilometrin tuntinopeudella lentäviä lennokkeja. Pekingiläinen analyytikko Wu Peixin arvioi, että millään muulla valtiolla ei ole näillä korkeuksilla ja nopeuksilla toimivaa teknologiaa.

Artikkeliin liittyvät

Kiinalaiset kilpailevat kärkipaikasta laservarustelukilpailussa. Kun Kiina esitteli omaa arsenaaliaan heinäkuussa 2015, ilmoitettu teho oli samalla tasolla kuin yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin aseessa.

Israel ottaa myös kaiken irti uudesta sotatekniikasta. Lockheed Martin on rakentanut Israelia varten Adam-järjestelmän, joka tuhoaa laserilla yksinkertaisia ohjuksia puolentoista kilometrin päästä.

Israelilaisen asevalmistajan Rafaelin laserase on nimeltään ”rautasäde” eli Iron Beam. Nimi lienee perua saman yhtiön kehittämästä ”rautakupolista” Iron Domesta, joka on ohjustentorjuntaohjus.

Laserpatterin lämpökamera paikantaa lähestyvän ohjuksen. Kaksi lasersädettä keskitetään valmistajan mukaan kolikon kokoiselle alueelle. Patteri pystyy tuhoamaan ohjuksen kahden kilometrin päästä.

Laseraseet ovat tulleet hiljaa. Ehkä siksi, että toistaiseksi niissä on ollut vähän ulkoista draamaa. Ne eivät ole tieteisfilmien valosapeleita. Uudet aseet ovat vaatimattoman näköisiä.

Aluksi laseraseet ovat yksi ase muiden joukossa. Politiikan tutkija Fanar Haddad singaporelaisesta lähi-itä-instituutista arvioi viime vuonna “rautasädettä” brittilehti Daily Mailissä sanoen, että se tuskin muuttaa mitään lyhyellä tai keskipitkälläkään aikavälillä, koska Israelin sotiaallinen ylivoima on jo ennestään suuri.

Riippumatta tämänhetkisestä merkityksestään laseraseet todennäköisesti yleistyvät.

Tärkeä syy siihen on hinta. Yksi ”laserlaukaus” maksaa dollarista kymmeneen dollariin. Ohjus maksaa satatuhatta dollaria tai enemmän.

Vaadittava energia saadaan, kun dieselmoottori pyörittää generaattoria, joka tuottaa sähköä laseria varten. Erään arvion mukaan laukaukseen tarvitaan pari kahvikupillista polttoainetta.

Laukaisulaitteiden hinnat jätetään kertomatta, mutta niiden ei välttämättä tarvitse olla kalliimpia kuin tykit, heittimet tai ohjusten laukaisulaitteet.

Kehittäjien mukaan laseraseen tarkkuus tuo vielä tärkeän lisäedun. Eurooppalaisen ohjusvalmistajan MBDA:n tutkija Markus Martinstetter sanoo Nature-lehdessä, että laserase osuu harvoin ulkopuolisiin. Laserpulssi lähtee vasta, kun kohde on paikallistettu tarkasti.

Kokemusta, joka vahvistaisi väitteen, ei vielä ole. Jos säde osuu suojattomiin siviileihin, seuraukset ovat vähintään epämiellyttäviä. Uhri voi jäädä henkiin, mutta tulee sokeaksi.

Laserasekin on parhaimmillaan silloin, kun sitä ei tarvitse käyttää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!