Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolme innovaatiota mahdollisti aseen

Tiede
 
Helsingin Sanomat
1. Kuitulaser

Laser on laite, jossa saadaan elektroneja siirtymään kurinalaisesti energiatasolta toiselle.

Elektronit nostetaan ensin ulkopuolisella energialla korkealle energiatasolle. Siltä ”pudotessaan” elektroni säteilee valohiukkasen eli fotonin.

Fotonit pannaan kulkemaan kahden peilin välissä. Osa fotoneista tulee peilin läpi ulos voimakkaana säteenä.

Säde on voimakas, koska valoaallot etenevät tavallisesta valosta poiketen samassa tahdissa ja vahvistavat toisiaan. Valo pystytään keskittämään kapeaksi säteeksi, mikä tehostaa vaikutusta entisestään.

Kuitulaserissa valo synnytetään valodiodissa ja syötetään kuituun, jonka päissä on peilit tai muut heijastimet.

Kuitulaserilla on monia etuja. Yksi on jäähdyttämisen helppous. Sähköenergiasta muuttuu valoksi vain kolmasosa, ja loppu muuttuu lämmöksi. Ylimääräinen lämpö on johdettava ympäristöön. Ohut kuitu jäähtyy helpommin kuin paksu kappale.

 

2. Rennompi tahdistus

Ongelmana on aikaisemmin ollut säteiden tahdistus. Infrapuna-aallot ovat lyhyitä ja niitä on siksi vaikea synkronoida. Kymmenen viime vuoden aikana tutkijat Yhdysvalloissa ja Saksassa ovat havainneet, että täydellinen tahdistaminen ei olekaan tarpeen.

 

3. Mukautuva optiikka

Suuritehoinen lasersäde kuumentaa ilmaa ja hajaantuu. Ilman pyörteily saa sen muuttamaan suuntaa. Säteen hajaantumisen ja harhailun takia asiantuntijat pitivät pitkään laseraseita haihatteluna.

Tilanne muuttui, kun tähtitieteessä kehitettiin adaptiivinen eli mukautuva optiikka. Ilman liikkeen aiheuttamat häiriöt kompensoidaan siirtämällä teleskooppia nopeasti vastakkaiseen suuntaan. Menetelmän ansiosta maanpäälliset teleskoopit pystyvät kuvaamaan taivasta tarkasti ilmakehän pyörteilystä huolimatta.

Tekniikka on omaksuttu laseraseisiin. Noin vuonna 2010 mukautuva optiikka saavutti niin suuren tarkkuuden, että tuli mahdolliseksi osua lasersäteellä ohjukseen.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!