Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eksoplaneetalla tuulee 20 kertaa kovempaa kuin Maan päällä

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Mark Garlick / University of Warwick
Taiteilijan näkemys eksoplaneetta HD189733:sta.
Taiteilijan näkemys eksoplaneetta HD189733:sta. Kuva: Mark Garlick / University of Warwick

Eksoplaneetalla voi puhaltaa hirmuinen tuuli. Warwickin yliopiston tutkijat onnistuivat mittaamaan eksoplaneetta HD189733:lta tuulia, jotka liikkuivat jopa yli 8 700 kilometriä tunnissa.

Maapallon pinnan lähellä tuuli on puhaltanut kovimmissa myrskyissä 113 metriä sekunnissa eli noin 408 kilometriä tunnissa.

Tuulen nopeus oli siis eksoplaneetalla 20 kertaa suurempi kuin mitä maan päällä on mitattu. Se ylitti äänen nopeuden seitsenkertaisesti.

HD189733:n liikettä mitattiin tarkalla spektroskoopilla.

”Kun planeetta liikkuu emotähtensä edessä, tähden valon määrä muuttuu myös eksoplaneetan kaasukehässä. Osa kaasukehästä liikkuu kohti maapallon observatoriota tai poispäin maasta katsoen. Se erottuu maahan aallonpituuden muutoksina, ja niistä voi laskea kaasukehän kiihtyvyyden – eli tuulten – muutoksia”, sanoo tutkija Tom Louden Warwickin yliopiston astrofysiikan ryhmästä.

”Kun mittaustekniikka paranee, tarkentuvat myös eksoplaneettojen sääkartat”, sanoo Peter Wheatley, myös Warwickin yliopiston astrofyysikko. Tutkimuksen julkaisi The Astronomical Journal Letters. Siitä kertoi myös verkkosivusto Science Daily News.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!