Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisten vilpillisyys vaihtelee maittain – mutta eri tavoin kuin luulet

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Wikimedia Commons
Rehellisyyttä testattiin kokeessa kolikonheitolla. Kuvassa on kyse seremoniasta ennen amerikkalaisen jalkapallon ottelua.
Rehellisyyttä testattiin kokeessa kolikonheitolla. Kuvassa on kyse seremoniasta ennen amerikkalaisen jalkapallon ottelua. Kuva: Wikimedia Commons

Tiettyjen maiden kansalaiset sortuvat herkemmin vilppiin kuin toisten, ilmenee Itä-Anglian yliopiston tuoreesta selvityksestä.

Erot paljastuivat, kun taloustieteilijä David Hugh-Jones vertaili erimaalaisten ihmisten rehellisyyttä toisiinsa. Hän värväsi yli 1 500 vapaaehtoista useista maista: Brasiliasta, Kiinasta, Kreikasta, Japanista, Sveitsistä, Turkista, Yhdysvalloista, Argentiinasta, Tanskasta, Britanniasta, Intiasta, Portugalista, Etelä-Afrikasta ja Etelä-Koreasta.

Taloustieteilijä teetti ryhmällä kaksiosaisen testin internetissä. Ensimmäisessä osassa hän käski heittää kolikkoa ja raportoida, tuliko kruuna vai klaava. Kruunasta luvattiin rahapalkkio. Toisessa piti vastata musiikkitietovisaan. Siitäkin vastaajat tienasivat rahaa – jos vastasivat kaikkiin kysymyksiin oikein.

Vastausten etsiminen netistä oli kielletty. Koehenkilön piti ennen siirtymistään seuraavaan tehtävään ruksata laatikko, jossa hän vahvisti, ettei ollut luntannut.

Hugh-Jones tiesi, että jos jonkin maan vastaajien kolikot putoaisivat kruunalleen useammin kuin puolessa heittokerroista, osa vastaajista oli todennäköisesti fuskannut. Musiikkivisaan Hugh-Jones taas oli tehnyt kolme niin vaikeaa kysymystä, että niitä tuskin kukaan tiesi ilman hakukoneita. Enemmän kuin yksi oikea vastaus kielisi siis huijaamisesta.

Lopuksi osallistujia pyydettiin vielä arvioimaan toistensa rehellisyyttä. Heidän piti arvata, kuinka moni kunkin maan koehenkilöistä väittäisi heittäneensä kruunan kolikkokokeessa.

Kun Hugh-Jones analysoi vastaukset, näyttöä epärehellisyydestä löytyi jokaisesta selvitykseen osallistuneesta maasta. Vilpin yleisyydessä oli kuitenkin suuria eroja. Esimerkiksi Britannian koehenkilöistä kolme prosenttia lankesi narraamaan kolikonheitossa, kun kiinalaisista niin teki peräti 70 prosenttia. Japanilaiset, eteläkorealaiset ja intialaiset olivat seuraavaksi epärehellisimmät kruunanheittäjät.

Hugh-Jonesin mukaan tulosta saattaa selittää aasialaisten erilainen asenne uhkapeliin pikemmin kuin rehellisyys sinänsä. Tätä tukee se, että musiikkivisan vilpittömimmät olivat japanilaiset koehenkilöt, eivätkä muut aasialaiset jääneet juuri jälkeen.

”Eroja rehellisyydessä ilmeni eri maiden välillä, mutta tulos ei välttämättä vastannut ihmisten odotuksia”, Hugh-Jones kertoo yliopistonsa tiedotteessa. Osallistujat siis kuvittelivat muiden huijaavan enemmän tai vähemmän kuin todellisuudessa tapahtui.

Osallistujat odottivat kreikkalaisten olevan epärehellisimpiä, mutta kolikonheitossa he olivat rehellisimpien joukossa. Musiikkivisassakin he sijoittuivat vilppimittarin keskivaiheille.

”Yllättävää kyllä, ihmiset olivat synkempiä oman maansa kansalaisten rehellisyyden suhteen kuin muiden. Yksi syypää tähän voi olla se, että ihmiset altistuvat eniten omassa maassaan tapahtuvasta vilpistä kertoville uutisille.”

Pessimistisimpiä oman maansa asukkien rehellisyydestä olivat kreikkalaiset ja kiinalaiset koehenkilöt. Kiinnostavaa kyllä, vilppiä itse harrastavat uskoivat muidenkin huijaavan – myös kaikkein rehellisimmissä maissa.

”Ihmisten uskomukset toistensa rehellisyydestä – pitivät ne paikkansa tai eivät –voivat ohjata käyttäytymistä. Ennakkoluulot jonkin maan väestöstä voivat esimerkiksi vaikuttaa siihen, haluaako jokin toinen maa tukea sen velkahelpotuksia. Siksi on tärkeää ymmärtää, miten nämä uskomukset muodostuvat.”

Hugh-Jones havaitsi myös, että keskimääräinen rehellisyys oli kytköksissä maan kokonaistuotantoon. Mitä suurempi kokonaistuotanto nuppia kohden, sitä rehellisempiä maassa oltiin.

Linkki näiden kahden välillä oli näkyvillä tilastoissa ennen 1950-lukua, mutta viime vuosikymmenten kuluessa yhteys on lientynyt olemattomiin. Hugh-Jonesin mukaan tätä voi selittää se, että toisin kuin köyhissä maissa, rikkaissa yhteiskunnissa rehellisyys ei tuota enää lisää talouskasvua.

”Alikehittyneissä maissa rehellisyys on tärkeää sopimusten toteutumisessa. Kulttuurit, jotka arvostavat vilpittömyyttä, saavuttavat siten taloudellisia etuja. Mutta myöhemmin, kun talouskasvu vahvistaa instituutioita ja teknologiaa ja sopimusten toimeenpanoa on helpompi monitoroida, rehellisyydestä ei ole enää samanlaista hyötyä.”

David Hugh-Jones esitteli tuloksiaan tällä viikolla LEW-konferenssissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!