Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rähinäkännille altistava geenivirhe löytyi – pienikin annos voi laukaista kännisekoilun

Tiede
 
Jenna Lehtonen
Tutkijat ovat nyt tunnistaneet geenimutaation, joka altistaa erityisen impulsiiviseen ja holtittomaan käyttäytymiseen humalatilassa.
Tutkijat ovat nyt tunnistaneet geenimutaation, joka altistaa erityisen impulsiiviseen ja holtittomaan käyttäytymiseen humalatilassa. Kuva: Jenna Lehtonen

Pienikin annos alkoholia voi johtaa rähinäkänniin

 Satatuhatta suomalaista kantaa mutaatiota, joka altistaa rähinäkännille.

 Pienikin annos alkoholia saa heidät käyttäytymään hillitsemättömästi.

 Ihmiset, joilla on tämä geenivirhe, ovat perusluonteeltaan muita impulsiivisempia myös selvin päin ja heillä esiintyy tavallista yleisemmin tunne-elämän säätelyongelmia ja mielialahäiriöitä.

Kännisekoilulle on löytynyt ainakin yksi syy. Helsingin yliopiston ja Yhdysvaltojen alkoholismintutkimuslaitoksen NIAAA:n tutkijat tunnistivat geenimutaation, joka altistaa erityisen impulsiiviseen ja holtittomaan käyttäytymiseen humalassa.

Muunnosta kantaa yli satatuhatta suomalaista ja joka vuosi syntyy 1 300 lasta, jolla on kyseinen geenivirhe.

”Ei ole niin, että mutaation kantaja ilman muuta kärsii poikkeavasta humalatilasta. Geenivirhe vain lisää riskiä sille”, korostaa psykiatrian erikoislääkäri Roope Tikkanen Helsingin yliopistosta. Hän ottaa vertauskohteeksi diabeteksen: monilla ihmisillä on tällekin taudille altistavia riskigeenejä, mutta esimerkiksi stressistä ja ruokavaliosta riippuu, puhkeaako sairaus.

Ikävän geenimuunnoksen perijät ovat yleensä heterotsygootteja: he saavat äidiltään terveen geenin ja isältään mutatoituneen version tai toisinpäin, ja tuurista riippuu, kumpi vaihtoehdoista toimii.

Tikkasen johtamassa tutkimuksessa selvisi, että sekoilulle etenkin päihtyneenä altistaa pistemutaatio serotoniini 2B -reseptorin geenissä. Tutkimuksen julkaisi Translational Psychiatry.

”Dna-juosteen vetoketjussa on yksi väkänen rikki. Dna:n lukeminen loppuu siihen, eikä proteiinia muodostu”, hän selittää. Tuon proteiinin, eli serotoniini 2B -reseptorin, tehtävästä ihmisessä ei vielä tiedetä kovinkaan paljon, mutta sen toiminta saattaa liittyä impulsiivisuuteen, joka on useita mielenterveyshäiriötä yhdistävä piirre.

Tähän viittaavat myös tuoreen tutkimuksen tulokset: henkilöt joilla on geenimutaatio, ovat perusluonteeltaan herkästi syttyviä selvinkin päin ja heillä esiintyy normaalia enemmän tunne-elämän säätelyongelmia ja mielialahäiriöitä.

Serotoniini 2B -reseptorin mutaatio löytyi suomalaisilta ensimmäisen kerran vuonna 2010. Silloin Tikkanen ja hänen työtoverinsa tutkivat alkoholismia sairastavia väkivaltaisia rikollisia. Heistä kahdeksalla prosentilla on geenivirhe, kun muussa väestössä se esiintyy vain 2,2 prosentilla. Tulokset ilmestyivät arvostetussa Nature-tiedelehdessä.

”Uudessa työssä lähdimme katsomaan ei-väkivaltaisia ihmisiä. Ideamme oli, että väkivaltaisessa väestössä impulsiivisuus saattaa johtua monesta asiasta, mutta tavallisten ihmisten joukossa mutaation osuus saattaa näkyä puhtaammin.”

”Yhden geenin osuus monimutkaisissa ilmiöissä on yleensä pieni. Suomalaisissa geenimutaation vaikutusten havaitseminen on mahdollista, koska historiallisen eristäytymisemme vuoksi perimämme on niin yhtenäinen”, Tikkanen sanoo.

Molemmissa tutkimuksissa hyödynnettiin Helsingin yliopiston oikeuspsykiatrian emeritusprofessorin Matti Virkkusen keräämää ainutlaatuista aineistoa. Se sisältää psykiatrisia tietoja sekä geeninäytteitä ja laboratoriokokeiden tuloksia, jotka on saatu noin tuhatpäiseltä joukolta. Siihen kuuluu alkoholisoituneita väkivaltarikollisia, heidän sukulaisiaan ja muita vapaaehtoisia.

”Virkkunen alkoi hankkia tietoja 1990-luvulla yhdessä NIAAA:n kanssa, ja silloin hän oli visionääri. Aineisto on osoittautumassa koko ajan arvokkaammaksi ja arvokkaammaksi. Pari vuosikymmentä sitten esitetty hypoteesi siitä, että väkivaltaan liittyy biologisia riskitekijöitä, on nyt yleisesti hyväksytty”, Tikkanen toteaa.

Virkkunen on tuoreen tutkimusryhmän vetäjä, Tikkanen käytännön toteuttaja. Hankkeeseen osallistui myös amerikkalainen huippututkija David Goldman, joka on tehnyt Virkkusen kanssa yhteistyötä 1990-luvulta asti.

Uudessa työssä tutkijat poimivat aineistosta parisen sataa tervettä yksilöä, jolla ei ole havaittu väkivaltaisia taipumuksia. Koehenkilöiden määrän suhteen tutkimus on keskikokoinen. Siksi sen pohjalta on mahdollista tehdä päätelmiä pätevillä tilastotieteellisillä menetelmillä.

Tutkimus etenee kahdella tavalla. Koska serotoniini toimii koko elimistössä, on loogista ajatella, että mutaatio sen tuotantoon liittyvässä geenissä vaikuttaisi paitsi psyykkisiin, myös ruumiillisiin sairauksiin. Tikkanen ja hänen kollegansa ovat alkaneet selvittää sitä, liittyykö geenivirhe aikuistyypin diabetekseen.

Lisäksi he suunnittelevat laajempia kliinisiä kokeita, jotka jatkavat nyt julkaistua tutkimusta.

”Jos tulokset vahvistuvat suuremmassa koehenkilöiden joukossa, on mahdollista kehittää ehkäiseviä toimenpiteitä impulssikontrollihäiriöstä kärsivien potilaiden auttamiseksi”, Tikkanen sanoo.

Ensimmäinen keino on tietenkin alkoholin juomisen vähentäminen tai siitä luopuminen. Toinen on psykoterapia, joka tähtää siihen, että potilas pystyy oppimaan ja hallitsemaan käyttäytymistään ajatuksen voimin. Kolmas konsti on lääkitys, ja tässä, selvästi biologisessa häiriössä se voi osoittautua hyvin tärkeäksi.

Kun serotoniini 2B-reseptorin rooli opitaan ymmärtämään, on mahdollista keksiä uusia lääkkeitä.

Saattaa olla, että tuloksia hyödynnetään myös oikeussaleissa. Näin on nimittäin käynyt Tikkasen ja kumppaneiden vuonna 2009 tekemälle löydölle. Se liittyy toiseen geenimuunnokseen, monoaminioksidaasiA:han, josta kaikilla ihmisillä on joko korkean tai matalan aktiviteetin entsyymi.

Tutkijat olettivat, että korkean aktiviteetin geenimuoto pilkkoisi niin tehokkaasti välittäjäaineita, että aivojen serotoniinipitoisuus jäisi matalaksi. Tämä taas altistaisi holtittomalle väkivallalle. Asiasta ei ole tiedeyhteisössä syntynyt yksimielisyyttä. Silti amerikkalaiset asianajajat ovat oikeudenkäynneissä vedonneet biologiseen vammaan, joka on vaikuttanut väkivaltarikoksen taustalla.

Tämän ansiosta jotkut syytetyt ovat jopa välttäneet kuolemantuomion.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!