Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Galaksien iän voi ehkä päätellä niiden pulssista

Tiede
 
Suuri elliptinen galaksi M87 sykkii Neitsyen tähdistössä omaan tahtiinsa. Jokaisella galaksilla on nähtävästi oma sykkeensä. Pulssien avulla voidaan laskea galaksien iät.
Suuri elliptinen galaksi M87 sykkii Neitsyen tähdistössä omaan tahtiinsa. Jokaisella galaksilla on nähtävästi oma sykkeensä. Pulssien avulla voidaan laskea galaksien iät.

Galakseilla näyttää olevan oma pulssi. Sykkeen avulla voinee määritellä galaksin iän.

Harvardin yliopiston tähtitieteilijät mittasivat melko tutun galaksin eli Messier 87:n (M87) sykkeen.

Kukaan ei aiemmin pohtinut, vaikuttaako tiettyjen tähtien sykkivä valo galakseissa myös galakseista tulevan valon koko määrään. Tähtitieteilijät näet luulivat, että sykkivien tähtien valon määrä sekoittuu muiden tähtien valoon, siis niiden tähtien valoon, joiden kirkkaus ei vaihtele.

Galaksipulssin mittaus perustuu siihen, että galakseissa syntyy ja kuolee tähtiä koko ajan. Elinkaarensa aikana tähdet alkavat sykkiä.

Niiden kirkkaus lisääntyy ja vähenee tietyssä jaksossa, yleensä muutaman sadan päivän välein. Omasta kotigalaksistamme Linnunradasta tiedetään paljon tähtiä, joiden elinkaari on tässä vaiheessa.

Kuolema kohtaa joskus myös Aurinkoamme. Se alkaa kirkastua elinkaarensa loppupuolella, kun sen energiantuotanto alkaa tyrehtyä. Viimeisillä voimillaan Aurinko paisuu ja isona se nielaisee ainakin aurinkokuntamme sisäplaneetat, ehkä myös Maan.

”Huomasimme, että näiden tähtien syke on niin vahva, että sitä on vaikea piilottaa”, sanoo Charlie Conroy Harvard-Smithsonianin astrofysiikan keskuksen tiedotteessa. Hän on keskuksen apulaisprofessori.

”Aloimme tutkia, voiko tiettyjen tähtien sykkeen havaita galaksista, vaikka emme erota niiden valoa naapuritähtien valomerestä.”

Tähtitieteilijät tutkivat elliptistä galaksia M87, joka sijaitsee 53 miljoonan valovuoden päässä Maasta Neitsyen tähdistössä. He tutkivat kuvasarjaa, jonka avaruusteleskooppi Hubble otti M87:stä kolmen kuukauden aikana vuonna 2006.

”Hämmästyttävää. Keskimäärin joka neljäs kuvien pikseli eli kuvan pienin yksikkö, tai kuvapiste, muuttui jokaisessa kuvassa”, sanoo Pieter van Dokkum. Hän on astronomian professori Yalen yliopistossa.

Hubblen kuvat osoittivat, että kuvan yksi pikseli vaihtelee noin 270 päivän jaksoissa. Valoisuuden vaihtelut ovat kuin sydämen sykettä. ”Aivan kuin mittaisimme galaksien pulssia”, Conroy sanoo.

”Luulimme että galaksit ovat kuin majakoita, jotka valaisevat tähtitaivasta tasaisesti. Todellisuudessa ne hohtavat galaksien sykkivien jättitähtien tahdissa.”

Syke tarjonnee uuden tavan mitata galaksien ikää, koska galaksien syke vaihtelee niiden iän mukaan. Tähtitieteilijät laskivat M87:n sykkeestä, että se on noin kymmenen miljardia vuotta vanha. Sama ikä on saatu, kun M87:n ikää on mitattu perinteisillä tekniikoilla.

Nähtävästi jokaisella universumin galaksilla on oma pulssinsa. Nyt tutkijat jo mittaavatkin muiden galaksien pulsseja. Pian he vertaavat tuloksia galaksien ikiin, joita on saatu muilla menetelmillä.

”Malliemme mukaan syke on vahvempi nuorilla galakseja, ja tätä tutkimme nyt”, sanoo jatko-opiskelija Jieun Choi Harvardista.

Galaksien pulssien seisahtumista saa odottaa pitkään. Pulssi seisahtuu vasta, kun kaikki galaksin tähdet ovat sammuneet - ja siihen menee jopa tuhansia miljardeja vuosia, sanoo van Dokkum. Galskien sykkeestä kertoi myös verkkopalvelu Science Daily.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!