Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nanokoon sukellusvene koostuu vain 244 atomista

Tiede
 
Loïc Samuel / Rice University
Nanosukellusvene koostuu vain 244 atomista. Se liikkuu valon avulla.
Nanosukellusvene koostuu vain 244 atomista. Se liikkuu valon avulla. Kuva: Loïc Samuel / Rice University

Tieteiselokuvassa Fantastic Voyage (1966) miehistö matkasi ihmisen verisuonistoon hyvin pienellä sukellusveneellä.

Nyt nanotutkijat ovat oikeasti valmistaneet ensimmäisen nanokoon sukellusveneen, joka liikkuu nesteissä. Tosin sitä on vielä vaikea ohjata.

Nanokoko tarkoittaa metrin miljardisosien mittakaavaa.

Molekyylin kokoisessa sukellusveneessä on vain 244 atomia. Sen rakensi Ricen yliopiston kemisti James Tour ryhmineen Houstonissa Texasissa.

Ultrapieni sukellusvene saa energiansa valosta, ultravioletista valosta ja laservalosta. Vaikka sukellusvene liikkuu nopeimmillaan vain noin 2,5 senttiä sekunnissa, on se omassa mittaluokassaan erittäin nopea.

”Tämä on nopein tunnettu nesteessä liikkuva molekyyli”, Tour uskaltaa väittää.

Venemolekyyli liikkuu nesteessä nopeammin kuin samankokoiset molekyylit värähtelevät nesteessä luonnostaan, satunnaisesti. Tätä molekyylien luontaista liikettä kemistit sanovat Brownin liikkeeksi.

Veneen nopeus mitattiin konfokaalilla pyyhkäisymikroskoopilla, jolla saattoi myös nähdä sen kolmiulotteisen rakenteen.

Nanokoon sukellusvenettä ei vielä osata ohjata. Kokeissa on kuitenkin todistettu, että sillä voi kuljettaa alle kymmenen nanometrin kokoisia molekyylejä eri nesteissä.

Juuri tähän tarkoitukseen se on rakennettu. Sukellusveneellä voisi esimerkiksi rahdata lääkemolekyylejä tarkasti haluttuun kohteeseen.

Sama Tourin ryhmä rakensi jo vuosikymmen sitten myös nanoauton, siis auton, joka koostui yhdestä molekyylistä. Vaikka auto oli pieni, siinä oli neljä ”pyörää”, joiden avulla nanoauto saattoi ajaa atomisella pinnalla.

Tour sanoo, että nanotutkijat ovat muuallakin koonneet atomeista mikroskooppisen pieniä laitteita. Useimpien valmistukseen on kuitenkin käytetty myrkyllisiä kemikaaleja. Tourin laboratorion nanosukeltaja tehtiin myrkyttömästi kemiallisessa kokoonpanossa, jossa on 20 työvaihetta.

Moottorit toimivat hieman samaan tapaan kuin bakteerien häntäsiimat. Ne vastaavat laivan potkuria.

Nanovene liikahtaa eteenpäin, kun sukellusveneen atomien kaksoissidokseen osuu ultraviolettia valoa. Silloin tapahtuu ns. fotoisomeroituminen. Jos niitä on kaksi peräkkäin, on osa molekyyliä pyörähtänyt ympäri 360 astetta. UV-valo siis saa osan molekyylistä pyörimään väkkärän lailla, kaksoissidoksen ympäri.

”Tämä on kehittelyn ensiaskel. Olemme osoittaneet että rakennelma toimii. Nyt alamme pohtia, mihin kaikkeen tämä laite sopii”, sanoo venettä koonnut Ricen yliopiston jatko-opiskelija Victor García-López.

Nanotekniikoiden uskotaan ennen pitkää muuttavan kaikkea teollista tuotantoa. Kehitetyt nanokoon liikkumavälineet ovat vain yksi nanoteollisuuden haara.

Nanosukellusveneestä kertoi Nanoletters-tiedelehti ja siitä raportoi myös verkkolehti Science Daily.

Korjaus 18. marraskuuta kello 16.00: Nanoveneen moottorin toiminnan periaatetta on korjattu.

20th Century Fox
Tieteiselokuvassa ”Fantastinen matka” ihmiset oli pienennetty ja heillä oli käytössään nanosukellusvene. Sillä liikuttiin ihmisen verisuonistossa. Kuvassa elokuvan myyntijuliste 1960-luvulta.
Tieteiselokuvassa ”Fantastinen matka” ihmiset oli pienennetty ja heillä oli käytössään nanosukellusvene. Sillä liikuttiin ihmisen verisuonistossa. Kuvassa elokuvan myyntijuliste 1960-luvulta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!