Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aerogeeli on ihmeaine, josta voi alkaa teknologinen vallankumous

Tiede
 
Risto Isomäki
Kirjoittaja on tieto- ja tieteiskirjailija.

On selvää, että omana aikanamme tapahtuu ainakin kaksi suurta, toisiinsa kytkeytyvää teknologista vallankumousta. Ensimmäinen on ollut tietotekniikan läpimurto.

Toinen muodostuu uusista energiatekniikoista ja niihin liittyvästä laajemmasta teknologiaverkosta, erityisesti sähköautoista, uudesta akkuteknologiasta, älykkäistä sähköverkoista ja uudenlaisista sähkönsiirtolinjoista.

On kuitenkin mahdollista, että ympärillämme on parhaillaan käynnistymässä myös kolmas, uusiin materiaaleihin liittyvä teknis-taloudellinen vallankumous. Jos etsit englanninkielisiä artikkeleja, jotka listaavat esimerkiksi neljä tai kuusi uutta ihmeainetta, jotka muuttavat ”maailman” tai ”kaiken”, joukossa on aina myös niin sanottuja aerogeelejä.

Piioksidista tehty aerogeeli (silica aerogel) on saanut osakseen eniten huomiota. Se on yhtä aikaa paras tunnettu lämpö-, ääni- ja paloeriste sekä paras tunnettu iskunvaimennin. Euroopan unionin Aerocoins-tutkimusohjelma ehdotti kesällä Pohjois- ja Keski-Euroopan vanhan rakennuskannan lisäeristämistä piipohjaisella aerogeelillä. Tämä olisi mahdollista asuinneliöitä menettämättä, sillä yksi sentti aerogeeliä vastaa noin 12 senttiä lasivillaa.

Piipohjainen aerogeeli voisi ratkaista myös Suomea piinaavat homekoulu- ja hometalo-ongelmat. Eristekerroksen ei tarvitse olla yhtä paksu ja seinä voi olla rakenteeltaan ratkaisevasti yksinkertaisempi. Ennen kaikkea aerogeelistä on mahdollista tehdä voimakkaasti hygrofobista. Tällainen aerogeeli ei voi kastua, vaan hylkii kosteutta aggressiivisesti.

Iso osa maapallon nykyisistä liikennekuolemista on tavallaan täysin tarpeettomia, koska ne olisi helppo estää käyttämällä autoissa ja kypärissä aerogeeliä.

Yhdysvaltainen Stardust-luotain pystyi pyydystämään hauraita tähtienvälisiä pölyhiukkasia aerogeelin avulla, 180 000 kilometrin nopeuserosta huolimatta. Kun Hollywoodin stunt-mies hyppää talon katolta, alla on yleensä iso kasa litteitä pahvilaatikoita. Jokainen laatikko hidastaa vauhtia hiukan.

Iskunvaimentimena käytetty aerogeeli on nanoteknologinen versio samasta ideasta, mutta siinä ei ole vain satoja vaan miljoonia perättäisiä kerroksia. Myös armeijat ovat ymmärrettävistä syistä olleet kovin kiinnostuneita aerogeeleihin perustuvasta iskujen vaimentamisesta.

Piioksidiin voidaan sekoittaa erilaisia polymeereja, jolloin saadaan niin sanottuja vahvistettuja aerogeelejä (X-aerogels). Niiden veto- ja puristuslujuudet ja muut ominaisuudet ovat niin uskomattomia, että saatte googlata ne itse: ette kuitenkaan usko minua, jos kerron asian tässä.

X-aerogeelistä koostuvia palkkeja voi käyttää talojen kantavina rakenteina. Kalwall-niminen yhtiö on jo rakentanut niistä suuren urheiluhallin Alaskaan.

Piioksidi-aerogeeli painaa noin kaksi kiloa kuutiolta, vain kaksi kertaa enemmän kuin ilma. Aerografiitti (aerographite) on kuusi kertaa ja grafeeni-aerogeeli (graphene aerogel) seitsemän kertaa ilmaa kevyempää.

Unohda kaikki näkemäsi tieteiselokuvat, joissa avaruudessa liikkuu teräksestä tehtyjä avaruusaluksia! Avaruudessa paino ratkaisee.

Jos meillä on joskus planeettojenvälisiä avaruusaluksia, ne on paljon todennäköisemmin tehty grafeeniaerogeelistä kuin teräksestä, koska se on 56 000 kertaa terästä kevyempää. Sitä paitsi muutama sentti erilaisia aerogeelejä ottaa mikrometeoriittien iskut vastaan ratkaisevasti paremmin ja vaimentaa Nasan mukaan gammasäteilyn yhtä tehokkaasti kuin 25 senttiä terästä tai 10 senttiä lyijyä.

Entä tulevaisuuden autot, lentokoneet, laivat, junat ja ilmalaivat?

Aerogeeli on vielä ollut sen verran kallista, että sen käyttö on pysynyt suhteellisen pienenä. Malesialainen professori Hamdan Halimaton ilmoitti kuitenkin muutama vuosi sitten kehittäneensä uudenlaisia, riisin kuoreen perustuvia aerogeelin valmistustapoja. Niiden avulla piipohjaisen aerogeelin myyntihinta olisi ehkä mahdollista laskea 750 euroon kuutiolta eli yli kymmenen kertaa nykyistä alemmas.

Pieni suomalainen ympäristöjärjestö Ympäristö ja kehitys ry – jossa itsekin vaikutan – järjesti vähän aikaa sitten Ho Chi Minh Cityssä aiheeseen liittyvän kokouksen. Tarkoituksena oli löytää professori Hamdanille vietnamilaisia yhteistyökumppaneita.

Kokouksen seurauksena professori Hamdan ilmoitti, että tavoitehinta on mahdollista laskea vielä paljon suunniteltua alemmalle tasolle. Tuotannon vaatimat laitteistot kun saa nykyään Vietnamista, eikä niitä enää tarvitse tilata Saksasta tai Yhdysvalloista.

Tämä on hyvä uutinen, sillä aiempaa halvemmat aerogeelit olisivat merkittävä osaratkaisu ilmaston lämpenemiseen.

Olen kuitenkin surullinen ja pettynyt sen vuoksi, etteivät Suomen hallitus ja suomalainen rakennusteollisuus vieläkään ole suostuneet ottamaan asiaa vakavasti. Ympäristö ja kehitys -yhdistys on viimeisten viiden vuoden aikana kuuteen eri otteeseen yrittänyt viestiä Suomen hallitukselle, että kyseessä voi olla strategisesti tärkeä uuden tekniikan alue.

Vastassa on ollut pystysuora kiviseinä. Suomalainen rakennusteollisuus on ilmeisesti päättänyt, ettei se halua investoida aerogeelien tuotantoon, ja Suomen hallitus on seurannut kiltisti sen linjaa.

Tämä voi olla vakava virhe. Suomi on kyllä ollut innolla mukana tietotekniikassa mutta jättäytynyt syrjään uuden energiatekniikan kehityksestä.

Onko meillä varaa toimia näin myös tulevaisuuden kiinnostavimpien uusien materiaalitekniikoiden suhteen?

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!