Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessakin eläneet villamammutit tervehtivät toisiaan kietomalla kärsänsä yhteen

Tiede
 
Markus Jokela / HS
Villamammuttien ulkonäkö tunnetaan, koska niistä on säilynyt niin paljon jäänteitä.
Villamammuttien ulkonäkö tunnetaan, koska niistä on säilynyt niin paljon jäänteitä. Kuva: Markus Jokela / HS

Tervetuloa aikamatkalle. Kuvitelkaamme, ettei marraskuisen hämärällä Mannerheimintiellä matelekaan autoja, vaan lauma villamammutteja. Siitä ei ole kovin kauan, kun niitä tallusteli nykyisen Suomen alueella. Niitä eli täällä todennäköisesti suuren osan viime jäätiköitymistä, joka alkoi 100 000 ja päättyi 10 000 vuotta sitten. Jää vetäytyi välillä pitkiksi ajoiksi pois, ja silloin maasto oli mammuteille sopivaa tundran tapaista heinikkoa ja vaivaiskoivikkoa.

On mahdollista, että varsinainen mammuttiarokin ulottui Suomeen asti. Se oli heinien ja sarojen hallitsema aron ja tundran sekoitus, joka levittäytyi Euroopasta Aasian pohjoisosiin ja Alaskaan.

Villamammutti alkoi kehittyä 600 000 vuotta sitten Siperiassa. Mammuttien kantamuoto aromammutti on peräisin 1,7 miljoonan vuoden takaa Pohjois-Kiinasta. Se oli varsinainen jätti, säkäkorkeudeltaan 4,5-metrinen.

Ne villamammutit, jotka astelevat fantasiassamme, ovat suunnilleen afrikannorsujen kokoisia eli reilut kolme ja puoli metriä korkeita. Ensimmäisenä marssii vanha matriarkka, joka johtaa naaraiden ja poikasten laumaa. Ainuttakaan täysikasvuista eli yli kymmenvuotiasta urosta ei näy. Ne liittyvät muiden seuraan vain parittelutarkoituksissa keväällä.

Aamuruuhkassa tulee vastaan toinen lauma. Ryhmät kohtaavat arvokkain menoin: molempien johtajattaret nostavat kärsänsä ylös ja kietovat ne yhteen. Tällainen kahden matriarkan tervehtiminen on kuvattu noin 13 000 vuotta sitten tehdyssä luolamaalauksessa Ranskan Rouffignacissa.

Kärsä on kuonon ja ylähuulen yhdistelmä, ja varmaankin kätevä elin. Sillä voi kerätä ja viedä suuhun ravintoa ja vettä sekä tarttua ja kosketella.

Sen sijaan syöksyhampaat näyttävät hankalilta kapistuksilta. Ne ovat pitkiksi kasvaneita etuhampaita – siis tosi pitkiksi, jopa yli nelimetrisiksi, ja painaviksi, enimmillään 80-kiloisiksi. Ei ihme, että mammuteilla on voimakkaat lihakset niskassaan.

Jos luolaleijona hyökkäisi pienimmän poikasen kimppuun, emot puolustaisivat sitä julmilla sapeleillaan. Käyrille aseille on varmasti käyttöä myös silloin, kun urokset taistelevat naaraista.

Kuvitelmamme mammutit eivät kuitenkaan ärhentele, vaan kaapivat syöksyhampaillaan rauhallisesti lunta ja kovaa kamaraa. Ne hamuavat jäätynyttä heinää syödäkseen. Käyttötarkoitus paljastuu siitä, että hampaiden alapinta on usein kulunut.

Täytyy siis nähdä mielessään maisema, jota peittää häivähdys lunta mutta kylmentää kirpakka pakkanen. Kovin syvää hankea ei mammuttien hampailla siirrellä, ja tummanruskeat karvaturrit ovat omimmillaan hyisessä säässä. Niillä on paksun nahkansa alla tukeva kerros rasvaa ja päällä sekä tiheä alusvilla että karkea peitinkarva. Kyljissä voi roikkua metrisiä päällyskarvoja. Lämmönhukkaa vähentää sekin, että eläimillä on pikkuiset korvat ja mitätön häntä.

Se, millaista villaa missäkin osassa turkkia on, tiedetään tarkalleen. Arktisten alueiden ikiroutaan on tallentunut mammuttien karvoja, lihaa, luita ja jopa kokonaisia ruhoja. Turkin väri taas on päätelty dna:n ja säilyneiden karvojen perusteella. Sävy on toki jonkin verran vaihdellut ja se haalistuu eläimen kuoleman jälkeen.

Ukrainasta on löytynyt peräti majoja, joiden kaikki rakennustarpeet ovat – mammuteista. Niiden perustukset on tehty kasaamalla luita ympyrän muotoon ja seiniin on todennäköisesti pingotettu paksukarvaisia nahkoja. Puitahan arolla ei juuri kasva, joten asumuksiinkaan niitä ei ole voinut käyttää. On myös säilynyt mammutinluista tehtyjä työkaluja ja taide-esineitä.

Mielikuvan mammuttilauma löntystää kohti horisonttia ja häviää siellä, missä valkoinen tundra ja harmaa taivas yhtyvät. Myös oikeat mammutit katoavat luonnosta. Syytä ei tiedetä varmasti.

Jääkauden loppuvaiheessa ilmasto lämpenee ja muuttuu metsille suotuisaksi. Saattaa olla, että ympäristön muutos ajaa mammuttiaroihin sopeutuneet eläimet sukupuuttoon. Toisaalta ne ovat selättäneet pitkän jääkauden aiemmat ilmastonmuutokset. Dna-aineistot osoittavat, että niiden kanta pienentyy esimerkiksi lämpimän vaiheen aikana 120 000 vuotta sitten, mutta tuosta taantumasta mammutit toipuvat.

Viime lämpenemisestä mammutit eivät selviä. Ainut uusi tekijä on nykyihminen, joka vaeltaa Afrikasta Eurooppaan noin 40 000 vuotta sitten ja saavuttaa 13 000 vuotta sitten Pohjois-Amerikan. Kaksijalkaisten ei tarvitse lahdata suurta lihaa silmittömästi; riittää, että metsästyspaine pitkän ajan kuluessa ylittää mammuttipopulaatioiden kestokyvyn.

Tästä ovat todisteina aivan erityiset mammutinluut. Niihin on uponnut kivinen keihäänkärki.

Kirjoitusta varten on haastateltu filosofian tohtori Juha Saarista. Hän tutkii Lontoon Luonnontieteellisessä museossa mammuttien hampaiden kulumispintoja ja päättelee niistä, mitä mahtavat norsueläimet aikoinaan söivät.

Muutosta ilmassa -näyttely avautuu Helsingissä Luonnontieteellisessä keskusmuseossa 21. marraskuuta. Se kertoo muun muassa viimeisimmän suuren ilmastonmuutoksen häviäjästä, villamammutista.

Markus Jokela / HS
Rekonstruktio mammutin luista rakennetusta majasta. Sellaisten jäänteitä on löydetty ainakin Ukrainasta ja Puolasta.
Rekonstruktio mammutin luista rakennetusta majasta. Sellaisten jäänteitä on löydetty ainakin Ukrainasta ja Puolasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!