Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat: Naisjohtajille on piilokiintiöt

Tiede
 
Heidi Piiroinen
Naisen tie huipulle on kivinen, jos firmassa on jo naisjohtajia.
Naisen tie huipulle on kivinen, jos firmassa on jo naisjohtajia. Kuva: Heidi Piiroinen

Jos yrityksen korkeimmassa johdossa on nainen, se voi tietää huonoa muille päällikkötehtäviä havitteleville naisille. Yrityksissä vaikuttaa olevan heille piilevät kiintiöt. Päättävät elimet huolehtivat, että johdossa on jokunen nainen, mutta eivät juuri välitä useampien värväämisestä tai jopa torjuvat tällaista etenemistä.

Näin todistelevat yhdysvaltalaiset tutkijat Strategic Management Journalissa. He tarkastelivat 1 500 yrityksen korkeinta johtoa kahdenkymmenen vuoden ajalta ja löysivät näyttöä piilokiintiöistä.

Jos viiden korkeimman johtajan joukossa oli jo yksi nainen, todennäköisyys, että toinen nainen pääsisi sinne, laski liki puolella. Naisjohtajien valikointia näyttäisi siis ohjaavan tiedostettu tai tiedostamaton kiintiöajattelu.

Aiemmin on uskottu, että naisjohtajien olemassaolo olisi itseään vahvistava suuntaus ja avaisi naisten mahdollisuuksia entisestään. Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa päinvastaisesti vaikuttavan mekanismin.

“Johdon sukupuolikirjoa lisäävien ponnistusten pitäisi pikemminkin kaksinkertaistua kuin hellittää, kun yritys on jo hieman edistynyt asiassa”, sanoo tiedotteessa tutkimuksen tekoon osallistunut professori David Gaddis Ross Floridan yliopistosta.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!