Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saudi-Arabia vaihtaa öljyn ydinvoimaan – suomalaisten avulla

Tiede
 
Mikko Stig
Lappeenrannan teknillinen yliopisto käynnistää koulutusyhteistyön Saudi-Arabian kanssa. Ensi syksynä 20 saudiarabialaista opiskelijaa aloittaa yliopistossa ydintekniikan maisteriohjelman.
Lappeenrannan teknillinen yliopisto käynnistää koulutusyhteistyön Saudi-Arabian kanssa. Ensi syksynä 20 saudiarabialaista opiskelijaa aloittaa yliopistossa ydintekniikan maisteriohjelman. Kuva: Mikko Stig

Saudi-Arabia aikoo siirtyä energiantuotannossaan öljystä aurinkoenergiaan ja ydinvoimaan 2030-luvulla.

Maa aikoo rakentaa maahan arviolta 16 ydinreaktoria 20 vuoden sisällä, ja ensimmäisen reaktorin on tarkoitus olla toiminnassa jo vuonna 2022.

Saudi-Arabialla ei ole omaa osaamista ydintekniikassa, joten oppia haetaan ulkomailta. Lappeenrannan teknillinen yliopisto käynnistää koulutusyhteistyön Saudi-Arabian kanssa, ja ensi syksynä 20 saudiarabialaista opiskelijaa aloittaa yliopistossa ydintekniikan maisteriohjelman. Painopiste on ydinturvallisuudessa.

”Täällä opetellaan, kuinka ydinvoimalaitos suunnitellaan, rakennetaan ja miten siitä tehdään turvallinen. Muista maista poiketen tämä koulutusohjelma on laitostoimittajista riippumaton, ja siksi saudeille houkutteleva”, kertoo ydintekniikan koulutuksesta vastaava professori Juhani Hyvärinen.

Saudi-Arabia tuottaa nyt sähkönsä käytännössä kokonaan öljyllä ja maakaasulla. Kaikesta pumppaamastaan öljystä se polttaa neljäsosan energiantuotantoon. Uuden energiaohjelman tarkoitus onkin vähentää öljynkulutusta.

”Saudi-Arabiassa on perinteisesti ollut tämä yksi merkittävä luonnonvara ja he ovat huomanneet, että sillä voisi olla parempaakin käyttöä kuin poltella sitä ilmaan”, Hyvärinen sanoo.

Tulevien ydinreaktorien hinnaksi on arvioitu yhteensä 75 miljardia euroa, ja ne tulevat todennäköisesti olemaan tyypillisiä painevesireaktoreita.

”Reaktorien lopullinen määrä riippuu siitä, minkälaisia reaktoreita rakennetaan, mutta suuruusluokka on 20–30 gigawattia tuotantotehoa”, Hyvärinen arvioi. Suomen nykyisten ydinvoimaloiden tuotantoteho on noin 2,7 gigawattia.

Vuoteen 2032 mennessä Saudi-Arabia aikoo myös rakentaa 41 gigawatin edestä aurinkovoimaa. Pitkän tähtäimen suunnitelma on lopulta tuottaa puolet maan sähköstä ydinvoimalla ja toinen puoli aurinkovoimalla.

Lappeenrannan maisteriohjelman jatkoksi suunnitellaan myös ydintekniikan tohtorikoulutusta ja tutkimusyhteistyötä Saudi-Arabian kanssa. Maisteriopiskelijoita otetaan Saudi-Arabiasta joka vuosi 20.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Saudi-Arabia hakee ydinosaamista Suomesta. Säteilyturvakeskus solmi viime vuonna monivuotisen yhteistyösopimuksen Saudi-Arabian kanssa. Maa tarvitsee konsultaatiota myös säteily- ja ydinturvallisuusviranomaisen perustamisessa.

Opetus ei ole ilmaista, sillä Suomi voi tulevan lainmuutoksen myötä periä lukukausimaksuja Euroopan talousaluee ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta. Hyvärisen mukaan lukukausimaksun suuruutta ei ole vielä päätetty, mutta se tulee olemaan alle 10 tuhatta euroa opiskelijalta.

”Ei se mikään rahanpainokone ole, mutta totta kai se hyödyttää meitä”, Hyvärinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!