Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maapallon pohjavedet kartoitettiin – vain pieni osa uusiutuu ja kelpaa ihmisten käyttöön

Tiede
 
Juhani Niiranen
Suomessa riittää kosolti uusiutuvia pohjavesiä, mutta maailmalla pohjavedestä on monin paikoin pulaa. Maapallon uusiutuvien pohjavesien määrä on nyt laskettu.
Suomessa riittää kosolti uusiutuvia pohjavesiä, mutta maailmalla pohjavedestä on monin paikoin pulaa. Maapallon uusiutuvien pohjavesien määrä on nyt laskettu. Kuva: Juhani Niiranen

Maapallon maaperässä on pohjavesiä niin paljon, että vettä riittäisi kaikkien mantereiden alle 180 metrin syvyyteen, jos sen jakaisi tasaisesti.

Vaihtoehtoisesti pohjavesillä voisi kohottaa merien pintaa kaikkialla 52 metriä, jos kaiken pohjaveden levittäisi maapallon meriin.

Tähän hyvät uutiset loppuvat. Nimittäin vain pieni osa maailman pohjavedestä uusiutuu ihmisiän aikana, on helposti saatavilla ja kelpaa ihmisen käyttöön.

Kanadalaiset hydrogeologit arvoivat, että vähemmän kuin kuusi prosenttia kaikkien pohjavesien määrästä - ehkä vain alle kaksi prosenttia - on uusiutuvaa ja kelvollista pohjavettä.

Tämä pohjavesi uusiutuu veden hydrologisessa kierrossa maapallon ilma- ja vesikehässä. Uutta vettä valuu maankuoreen pohjavesiksi sateina, valumavesinä ja sulana lumena.

Pohjavesistä suurin osa on liian syvällä tai liian eristyksissä ihmisen kannalta.

Siksi tutkijat pitävät sitä luonnonvarana, joka ei uusiudu ihmisen käyttöön. Näin sanoo maapallon pohjavesien varoja kartoittanut hydrogeologi Tom Gleeson Victorian yliopistosta Torontossa.

Ennen Gleesonin ja hänen ryhmänsä tutkimusta kukaan ei osannut arvioida, miten suuri osuus maapallon pohjavesistä on uusiutuvaa.

Gleesonin ryhmä arvioi uusiutuvien pohjavesien märää vedyn isotoopin, tritiumin avulla. Siitä suurin osa on tullut ilmakehään ydinkokeissa toisen maailmansodan jälkeen. Tritiumin määrä oli suurimmillaan ilmakehässä 50 vuotta sitten.

Gleeson kokosi arvioonsa lähes 3 800 sellaista pohjavesinäytettä eri puolilta maapalloa, joissa oli pienen pieniä pitoisuuksia radioaktiivista tritiumia. Vedessä on muitakin radioaktiivisia aineita, joille on asetettu raja-arvot.

Tritiumista geologit pystyivät päättelemään, että vesinäyte ei voi olla paljoa yli 50 vuotta vanhempi. Ydinkokeet on nyt kielletty, mutta niitä tehtiin ilmakehässä ja maaperässä vasta toisen maailmansodan jälkeen.

Kanadalaiset olettivat, että tämä on uutta, uusiutuvaa pohjavettä, joka täydentyy esimerkiksi sateista. Näytteiden avulla he sitten mallinsivat kaiken pohjaveden määrää maankuoressa. Pohjavesi on maaperässä huokosissa, kivien halkeamissa ja vesisuonissa.

Maankuoressa on laskelmien mukaan kahden kilometrin syvyyteen asti lähes 23 miljoonaa kuutiokilometriä pohjavettä, tutkijat päättelivät.

Kanadalaisten arvio sopii yhteen sen karkean laskelman kanssa, joka tehtiin maapallon pohjavesien määristä ensi kertaa jo yli 40 vuotta sitten.

Tutkijat eivät kuitenkaan tienneet, kuinka nopasti valumavedet, sateet ja sulava lumi uusivat pohjavettä. Samoin haihtumisen osuus koko mallissa oli aiemmin epäselvä.

Kun uusiutuvan pohjaveden määrä nyt tiedetään suunnilleen, voi tietoa käyttää vesihuollon suunnittelussa. Lähes kaikilla maailman alueilla ihmiset tarvitsevat pohjavettä esimerkiksi maataloudessa ja juomavetenä. Makeaa vettä saa toki myös esimerkiksi joista ja järvistä.

Vaikka uutta pohjavettä on paljon enemmän kuin kaikissa järvissä ja joissa, kehottaa Richar Taylor varovaisuuteen. Hän on hydrogeologi University Collegesta Lontoossa. Hän varoittaa, että pohjavedetkin voivat ehtyä.

”Se, että jokin on uusiutunut viime 50 vuotta, ei tarkoita sitä, että se välttämättä uusiutuisi seuraavat 50 vuotta”, hän sanoo New Scientistille.

Maailman pohjavesistä kertovat Nature Geoscience, New Scientist ja BBC.

Suomessa pohjavesiä on Geologian tutkimuskeskuksen laskelmien mukaan paljon.

Suomessa on 6  350 pohjavesialuetta. Niissä muodostuu 5,4 miljoonaa kuutiota pohjavettä vuorokaudessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!