Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pulu tunnistaa syövän kuvista yhtä hyvin kuin patologi, paljasti tutkimus

Tiede
 
Wasserman Lab / Iowan yliopisto
Tutkijat panivat pulun laatikkoon, jossa se katseli mammografiakuvia ja nokkaisi joko keltaista tai sinistä palkkia kosketusnäytöltä.
Tutkijat panivat pulun laatikkoon, jossa se katseli mammografiakuvia ja nokkaisi joko keltaista tai sinistä palkkia kosketusnäytöltä. Kuva: Wasserman Lab / Iowan yliopisto

Pulut eivät vaikuta älyn jättiläisiltä, mutta ne osaavat erottaa syövän koepalasta otetusta kuvasta paremmin kuin tietokoneohjelmat. Jos koko parven suoritus otetaan huomioon, ne yltävät samaan tarkkuuteen kuin korkeasti koulutetut patologit.

Tähän pystyivät ainakin ne 16 kyyhkyä, joita patologi Richard Levenson Kalifornian yliopiston Davisin lääketieteellisestä keskuksesta ja psykologi Edward Wasserman Iowan yliopistosta ryhmänsä kanssa kouluttivat.

Vaikka puluilla on vain etusormenpään kokoiset aivot, niillä on terävä näkö. Ne erottavat värejä paremmin kuin ihminen. Lisäksi ne näkevät vain sen, mitä kuvassa on, eivätkä täytä mielessään aukkoja, kuten me helposti teemme, jos jotain odottamaamme näyttää puuttuvan. Tämä on tärkeää, kun katsoo syheröistä kohtaa mammografiakuvassa.

Kyyhkyjen kykyjä on testattu vuosikymmenten ajan. Niiden on todettu pystyvän erottamaan ilmeitä ihmisten kasvokuvista, aakkosten kirjaimia sekä Monet´n ja Picasson maalaukset toisistaan. Lisäksi niiden on osoitettu muistavan yli 1 800 kuvaa.

Levensonin ja Wassermanin kokeessa kyyhkyt saivat tehdä tehtävänsä yksikseen laatikossa, jottei ihmisen läsnäolo vaikuttaisi niihin. Jokainen niistä pantiin boksiin kerran päivässä. Linnun eteen ilmestyi kosketusnäytölle aiemmin diagnosoituja rintasyövän koepalojen kuvia. Se painoi nokallaan keltaista tai sinistä palkkia, ja jos vastaus oli oikea, automaatti antoi heti herkkupalan. Väärä vastaus ei tuottanut palkintoa, mutta kuva ponnahti esiin niin monesti, että pulu valitsi oikein.

Ohjelma sijoitti kuvat satunnaiseen järjestykseen ja vaihteli sattumanvaraisesti sitäkin, tarkoittiko keltainen vai sininen syöpää. Se myös syötti näytölle saman koepalan erilaisia suurennoksia ja erivärisiä kuvia, jotta olisi varmaa, etteivät linnut vain muista kuvia ulkoa.

Tulosten perusteella näyttää siltä, että puluja todellakin kannattaisi värvätä laboratorioihin. Vain muutamissa tunneissa linnut oppivat erottamaan syöpäkasvaimet sattumaa paremmin. 15 päivässä oikeiden vastausten osuus nousi 85 prosenttiin, ja koulutuksen päättyessä pulujen keskiarvo oli 85–90 prosenttia oikein.

Vielä nokkelammaksi osoittautui parvi. Kun kone näytti samat kuvat useille linnuille ja enemmistön arvaus otettiin huomioon, tarkkuus hyppäsi huikeaan 99 prosenttiin. Se on yhtä korkea kuin koulutetuilla asiantuntijoilla ja parempi kuin tietokoneella.

Hämmästyttävistä tuloksista huolimatta Levenson arvelee Science-lehden verkkosivulla, ettei laadukkaiden syöpädiagnoosien tuottamiseen tulevaisuudessa tarvita kyyhkyslakkoja, vaan entistä parempia tietokoneita.

Tutkimuksen julkaisi Plos One.

Levenson Lab / Kalifornian yliopisto
Pulut erottivat hämmästyttävän pätevästi hyvälaatuiset kasvaimet (vasemmalla) pahalaatuisista (oikealla), vaikka kuvien suurennos muuttui. Tämä on hankala tehtävä koulutetulle patologillekin.
Pulut erottivat hämmästyttävän pätevästi hyvälaatuiset kasvaimet (vasemmalla) pahalaatuisista (oikealla), vaikka kuvien suurennos muuttui. Tämä on hankala tehtävä koulutetulle patologillekin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!