Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuuluisa Youtube-fyysikko ennusti pimeän energian piloillaan – se olikin totta

Pimeän energian ennustanut Lawrence Krauss piti itsekin teoriaansa poskettomana.

Tiede
 
Rio Gandara / HS
Maailmankaikkeuksia on todennäköisimmin monta, ja niissä vallitsevat eri luonnonlait, sanoo fyysikko ja tähtitieteilijä Lawrence Krauss.
Maailmankaikkeuksia on todennäköisimmin monta, ja niissä vallitsevat eri luonnonlait, sanoo fyysikko ja tähtitieteilijä Lawrence Krauss. Kuva: Rio Gandara / HS
Kuka

Menestyskirjailija ja Youtube-tähti

 Lawrence Krauss on 61-vuotias Arizonan osavaltion yliopiston fysiikan professori.

 Johtaa myös ihmisen alkuperää selvittävää Origins-hanketta.

 Kirjoittaa fysiikkaa ja kosmologiaa kansantajuistavia kirjoja, joista viisi on suomennettu.

 Suosittu puhuja ja keskustelija, jonka esiintymisiä katsellaan paljon Youtubesta.

 Harrastaa sukellusta, perhokalastusta ja vuoripyöräilyä.

Lawrence Kraussissa on jotain, mikä pistää silmään marraskuisessa Helsingissä: hehkuvan punaiset kengät.

Kuuluisa 61-vuotias fyysikko on tullut Arizonasta puhujaksi yliopiston juhlaseminaariin. Hotellin kahvilassa hän tekee vaikean siirron: tilaa soijalaten ilman kofeiinia. Hän ehtii jo alistua, ettei saa sitä, mutta kahvila yllättää.

Todellisuus osaa rikkoa odotuksiamme.

”Luonto on hämmästyttävämpi kuin olemme koskaan kuvitelleet. Keksimämme tarinat ovat paljon latteampia ja tylsempiä kuin ne, joita teleskoopit ja kiihdyttimet kertovat.”

Krauss on paitsi tutkija myös innostava tarinankertoja. Kohta kaksi miljoona ihmistä on katsonut Youtube-videopalvelusta hänen luentonsa maailmankaikkeuden synnystä.

Luento kasvoi lopulta kirjaksi, joka ilmestyi pari vuotta sitten myös suomeksi nimellä Universumi tyhjyydestä. Se oli Kraussin yhdeksäs kansantajuinen tiedeteos ja nousi heti bestselleriksi.

Poptähti Miley Cyrus nostatti pienen myrskyn twiitatessaan lainauksen Kraussin luennolta. Fyysikko selitti runollisin sanankääntein, miten olemme kaikki tähtipölyä eikä meitä olisi olemassa ilman ammoin räjähtäneitä tähtiä.

Lainaus päättyi näihin sanoihin: ”Unohtakaa siis Jeesus. Tähdet kuolivat, jotta te eläisitte.” Kristinuskolle naljaileva huomautus närkästytti monia laulajan faneja.

Myös Krauss on jatkuvasti mittelöissä uskontoa arvostelevista kommenteistaan.

”Uskonto on kuin mikä tahansa asia, mutta kohtelemme sitä jonain erityisenä. Se on pyhää, mutta tiede sanoo, ettei mikään ole pyhää. Yritän vahvistaa käsitystä, että kaiken voi kyseenalaistaa”, Krauss sanoo.

Hän harmittelee, että joutuu kuluttamaan aikaansa uskonnon arvosteluun.

”Tärkein pyrkimykseni on lumoutua todellisuudesta ja saada muutkin ihmiset lumoutumaan siitä.”

Palatkaamme siis todellisuuteen. Se onkin ihmeellinen paikka. Siellä on esimerkiksi pimeää energiaa, jonka Krauss aikoinaan ennusti. Ajatus pohjautui Albert Einsteinin esittämään teoriaan kosmologisesta vakiosta.

Krauss ei ollut omassa ennustuksessaan ihan tosissaan. Jotta tietyt havainnot maailmankaikkeudesta pitäisivät paikkansa, tyhjällä avaruudella täytyi hänen mielestään olla energiaa. Koska ajatus tyhjyyden energiasta oli niin posketon, havaintojen täytyi Kraussin mielestä olla pielessä.

”Halusin osoittaa, että havainnot johtivat meidät pähkähulluun johtopäätökseen. Kävikin ilmi, että luonto oli juuri sellainen.”

”Oli jännittävää, kun idea osoitettiin oikeaksi, vaikka en ollut uskoa löytöjä todeksi.”

Nyt tiedetään, että lähes 70 prosenttia maailmankaikkeudesta on pimeää energiaa.

”Emme ymmärrä sitä ollenkaan. On hämmästyttävää, että valtaosa maailmakaikkeuden energiasta on tyhjyydessä. Kun otat kaiken säteilyn ja hiukkaset pois, tyhjä avaruus painaa jotakin. Se on hullua.”

Yhtä hullu on maailmankaikkeuden syntymä. Kaikkeus – aine, avaruus ja aika – saattoi nimittäin saada alkunsa tyhjyydestä, ei mistään. Näin Krauss todistelee uusimmassa kirjassaan.

Se tyhjyys ei tosin ole ihan tavanomaista olemattomuutta. Kraussin tyhjyydessä kihisee kvanttimekaanisia ilmiöitä. Juuri ne ovat voineet synnyttää näkemämme maailmankaikkeuden.

”Ihmiset kysyvät, mitä tapahtui ennen alkuräjähdystä. Jos avaruus ja aika syntyivät yhdessä, ei ole mitään aikaa ennen sitä. Fysiikka pakottaa meidät muuttamaan käsityksiämme tyhjyydestä ja ajasta. Siinä ei ole mitään ongelmaa, sitä kutsutaan oppimiseksi.”

Vielä pitäisi oppia seuraavakin asia. Alkuräjähdyksen jälkeisessä laajenemisessa eli inflaatiossa saattoi syntyä useampi kuin yksi maailmankaikkeus.

”Fyysikkojen keskuudessa ehkä suosituin kanta on, että universumeita on monta ja luonnonlait voivat kussakin olla erilaisia.”

Taas kerran tuntuu, että terve järki saa lentää ulos ikkunasta.

”Terve järki on yliarvostettua. Se on hyvä alku, mutta kun luonto osoittaa, että asiat eivät toimi sen mukaisesti, tulos on hyväksyttävä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!