Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nukkuvatko madot?

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Onni-Matti Kauppinen, 6

Madoilla ei ole lainkaan aivoja. Niillä on ruumiin etupäässä ainoastaan muutama hermosolukeskittymä, joita ihmisellä ja monilla muilla eläimillä on paljon aivoissa. Aivot säätelevät monien eläinten nukkumista, joten on hyvä kysymys, voiko aivoton mato nukkua.

Matojen nukkumista on tutkittu vähän. Perusteellista tietoa on vain yhdestä sukkulamatolajista. Noin millimetrin pituisella lajilla ei ole suomenkielistä nimeä, mutta sitä voisi kutsua nobelmadoksi, koska siihen liittyvistä tutkimuksista on myönnetty kolme Nobelin palkintoa! Madon tieteellinen nimi on Caenorhabditis elegans.

Vaikuttaa siltä, että nobelmato pystyy kyllä nukkumaan. Madolla on nimittäin lepovaiheita, joiden aikana se on horrostilassa. Tutkimusten mukaan madossa tapahtuu horroksen aikana samankaltaisia muutoksia kuin nukkuvassa ihmisessä.

Nykytiedon valossa vaikuttaa itse asiassa siltä, että nukkuminen on yhteistä kaikille eläimille. Ominaisuus on kehittynyt todennäköisesti jo silloin, kun ihmiset ja muut selkärankaiset eläimet eivät olleet vielä edes olemassa.

Voitto Haukisalmi

intendentti

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!