Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Polaaripyörre aiheuttaa Suomeen lauhaa ja sateista säätä – viikonlopuksi viilenee

Tiede
 
Kuvakaappaus
Wyomingin yliopiston sivuilta voi seurata polaaripyörteen liikkeitä.
Wyomingin yliopiston sivuilta voi seurata polaaripyörteen liikkeitä. Kuva: Kuvakaappaus

Suomen ylle on saapunut jälleen polaaripyörre, joka näkyy maanpinnan lähellä matalapainealueina. Pyörre on jokavuotinen ilmiö.

Joinakin vuosina se pysyy maan pohjoispuolella ja aiheuttaa kovia pakkasia, mutta nyt sen liikkeet tuntuvat sateina ja lauhuutena. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Asko Hutila kertoo, että pyörrettä ei varsinaisesti voi käyttää talvisään ennustamiseen, mutta sen liikkeet vaikuttavat säätyyppeihin.

”Pyörre muodostuu pohjoisen napa-alueen ympärille, kun siellä alkaa kaamos. Ilmiö näkyy yläilmakehässä, jossa puhaltaa pyörteen takia voimakas tuuli”, Hutila sanoo.

Polaaripyörre aiheutti lauhaa talvisäätä myös viime vuonna. Pyörteen liikkeet eivät yleensä näy perinteisissä sääkartoissa, mutta liikkeitä ja niiden ennusteita voi seurata internetissä esimerkiksi Wyomingin yliopiston sivuilta.

Kun pyörteen kuvassa siniset sävyt ovat Suomen päällä niin sää on kylmää, sillä lauhaa säätä tuovat matalapaineet ohjautuvat muualle Eurooppaan. Kun pyörteen reunat ovat Suomen yllä, sää lauhtuu, selittää Helsingin Sanomien meteorologi Anniina Törmä.

Ilmastoa on lauhduttanut tänä syksynä moni muukin tekijä. Lokakuu oli poikkeuksellisen aurinkoinen korkeapaineisen säätyypin vuoksi. Maailmanlaajuisesti lokakuu oli myös ennätyslämmin, mutta ei Suomessa. Etelä-Suomessa lokakuu oli jopa tavallista kylmempi.

”Päivät olivat aurinkoisia ja aika lämpimiä. Öisin kuitenkin kylmeni, ja päivät olivat jo lyhyempiä kuin yöt. Sen takia keskilämpötilat pysyivät matalana”, Hutila selittää.

Marraskuu taas alkoi ennätyksellisen lämpimänä Föhn-tuulen ansiosta, ja kuun alussa Kemiössä ja Helsingin Vuosaaressa mitattiin kaikkien aikojen lämpimin marraskuinen lämpötila: 14,1 astetta.

Lumetonta talvea ei kuitenkaan kannata etelässäkään vielä pelätä.

”Lumen tuloon ei tarvitse kuin hetki kylmää ilmaa ja matalapaineiden tuomia sateita”, Törmä muistuttaa.

Viikonlopuksi sää näyttääkin kylmenevän, mutta ei pysyvästi.

Oikaisu kello 19.43: Artikkelissa väitettiin aiemmin virheellisesti, että marraskuun lämpöennätys olisi Kemiössä mitattu 14,3 astetta. Marraskuun alussa Kemiössä ja Helsingin Vuosaaressa mitattiin kaikkien aikojen lämpimin marraskuinen lämpötila: 14,1 astetta.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!