Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hermosolujen peukalointi saa veden maistumaan makealta

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Charles S. Zuker, Phd / Columbia University Medical Center
Karvas (punainen) ja makea (vihreä) aistitaan aivoissa kahden millimetrin päässä toisistaan.
Karvas (punainen) ja makea (vihreä) aistitaan aivoissa kahden millimetrin päässä toisistaan. Kuva: Charles S. Zuker, Phd / Columbia University Medical Center

Maut ovat synnynnäisiä, ja niillä on omat alueet aivoissa, osoittivat yhdysvaltalaistutkijat.

”Makuaisti on erilainen kuin hajuaisti. Hajuillahan ei ole merkityksiä, ennen kuin yhdistämme ne kokemuksiin. Siksi jokin haju voi olla sinusta todella hyvä mutta minusta hirveä”, selittää tutkimusta johtanut biokemian ja neurotieteen professori Charles Zuker Columbian yliopistosta ryhmänsä tiedotteessa.

Makujen ohjelmointi aivoihin paljastui sarjalla hiirikokeita. Ensin Zuker kollegoineen varmisti, että maut todella käsitellään erillisillä aivoalueilla, niin kuin aiemmissa tutkimuksissa on todettu. Tämä tapahtui siten, että hiirten karvasta aistiva aivokuoren hermosolurypäs vaimennettiin lääkeaineella. Kun näin tehtiin, hiiret eivät kyenneet maistamaan karvasta ennen kuin yhdiste hälveni aivoista. Ne pystyivät kuitenkin maistamaan makeaa. Päinvastainen tulos saatiin, kun makean alue hiljennettiin.

Sitten tutkijat kokeilivat, mitä tapahtuu, kun makualueita ärsytetään valolla. Ilmeni, että makean alueen stimulointi sai hiiret lipomaan huuliaan ja litkimään nestettä innokkaammin, vaikka ne joivat edelleen pelkkää vettä. Karvaan alueen peukalointi taas sai hiiret lopettamaan juomisen ja kakomaan.

Stimuloinnilla pystyttiin myös peittämään todellinen maku: jos makean alue aktivoitiin, hiiri lipitti karvasta makua ihan tyytyväisenä, ja toisin päin.

Sinetti makujen synnynnäisyydelle oli se, että havainnot pätivät myös sellaisiin hiiriin, jotka eivät olleet koskaan maistaneet karvasta tai makeaa.

“Makea ja karvas ovat tärkeimpiä aistimuksia ihmisillä ja muilla eläimillä. Makea auttaa tunnistamaan energiapitoisen ravinnon, kun taas karvas varoittaa mahdollisista myrkyistä”, tutkijat kiteyttävät Naturessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!