Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten elinikä pitenee kohisten – testaa, kuinka paljon sinulla on vuosia edessäsi

Tiede
 
RUSLAN GUZOV
Kuva: RUSLAN GUZOV

Naiset elävät paljon pidempään kuin miehet. Etumatka näkyy kaikkialla maailmassa, mutta Suomessa se on yksi suurimmista. Vuonna 2015 syntyvä suomalainen mies voi nykyisten kuolleisuuslukujen perusteella odottaa elävänsä 78 vuotta. Naiset sinnittelevät 84-vuotiaaksi.

”Lähinnä Itä-Euroopan maat sijoittuvat Suomen edelle elinaikaeroissa”, kertoo professori Jussi Huttunen, joka toimi pitkään Terveydenhuollon ja hyvinvoinnin laitoksen edeltäjän, Kansanterveyslaitoksen pääjohtajana.

Sukupuolten käyrät ovat kuitenkin 1970-luvun jälkeen alkaneet hissukseen lähetä toisiaan. Syitä siihen on kaksi.

Ensinnäkin miesten tupakointi on selvästi vähentynyt. Toiseksi naiset ovat omineet miesten juomatapoja. Alkoholista on tullut yleinen työikäisten tappaja sekä miehissä että naisissa.

Miehet kuukahtavat silti ennen aikojaan, sanoo tutkimusprofessori Mika Gissler THL:stä. Syyksi on epäilty kaikkea, mikä miehiä ja naisia biologisesti erottaa. Jotain on löydettykin.

Havainnot eläinmaailmasta osoittavat, että naaraat sinnittelevät usein uroksia pidempään. Jokin urosten biologiassa vauhdittaa rappeutumista.

Syy voisi piillä kromosomeissa. Naisen etuna on kaksi X-kromosomia. Jos yhteen syntyy haitallinen mutaatio, toinen voi paikata vahingon. Mieheltä se ei onnistu: X-kromosomin parina on Y-kromosomi.

Naisten sitkeyden syynä voivat olla myös solun energialaitokset, mitokondriot. Naishormonit piiskaavat niiden toimintaa, joten naisten kudokset saattavat sopeutua energiakriiseihin helpommin kuin miesten.

Naisilla on myös enemmän mitokondrio-dna:ta, ja siihen kertyy suhteessa vähemmän satunnaisia geenivirheitä kuin miehillä.

Yhdeksi selitykseksi ikääntymistiede tarjoaa telomeereja. Nämä kromosomien päissä olevat dna-jaksot säätelevät solujen jakautumista. Kun telomeerit lyhenevät niin paljon, ettei solu pysty enää uusiutumaan, se kuolee.

Lyhyet telomeerit yhdistetään ennenaikaiseen vanhenemiseen. Naisilla ne ovat keskimäärin pidemmät kuin samanikäisillä miehillä. Voi olla, että miesten telomeerit yksinkertaisesti kuluvat loppuun ennen kuin naisten.

Myös hormoneista löytyy ehdokas naisen elämän pidentäjäksi. Estrogeeni laajentaa valtimoita, lisää hyvän HDL-kolesterolin pitoisuutta ja vähentää haitallista kokonaiskolesterolia verenkierrossa.

Hormonisuoja pienentää varmuudella sydän- ja verisuonitautien riskiä. Naiset sairastuvat yleensä sepelvaltimotautiin vasta vaihdevuosien jälkeen, kun hormonituotanto hiipuu.

Geenit ja fysiologia eivät riitä selittämään läheskään kaikkea. Kun elintapojen vaikutus nollataan, miehet ja naiset elävät melkein yhtä pitkään.

Asia paljastui tutkimuksesta, johon oli koottu tiedot yli 11 000:sta luostarissa eläneestä munkista ja nunnasta neljän vuosisadan ajalta. Tulos yllätti. Samanlaisissa luostarioloissa naiset elivät vain vuoden kauemmin kuin miehet.

Myös kalifornialaisissa mormoniyhteisöissä miehen elämä päättyy ainoastaan paria vuotta aiemmin.

Niin meillä kuin maailmalla iso osa miesten ylikuolleisuudesta näyttäisi aiheutuvan muutamasta elintapaongelmasta. Suomalaisia miehiä niittävät erityisesti tupakka, alkoholi ja tapaturmat.

THL:n tutkimusprofessori Seppo Koskinen ryhmineen arvioi 2000-luvun alussa, että ne selittävät elinaikaerosta yli puolet, jopa viisi vuotta.

Tupakka palaa edelleen yleisemmin miehen suussa, ja se tappaa montaa kautta. Sauhuttelu aiheuttaa keuhkosyöpää, mutta vielä useammin sepelvaltimotautia.

Alkoholin aiheuttamiin maksasairauksiin ja haimatulehduksiin kuolee tuhansia miehiä joka vuosi. Myös alkoholimyrkytykset niittävät satoa. Suurin osa viinaan kuolleista on työikäisiä eli 15–64-vuotiaita.

Miehiä menehtyy onnettomuuksissa ja tapaturmissa. Usein niihin liittyy alkoholi, mutta ilman viinaakin miehet joutuvat naisia useammin hankaluuksiin ja väkivallan uhreiksi.

Vaikka elintapojaan parantaneet miehet kirivät eliniän eroa kiinni, yksi yllättävä seikka biologian lisäksi saattaa ylläpitää naisten etumatkaa.

”Naiset hakeutuvat hanakammin hoitoon ja noudattavat tunnollisemmin lääkärin neuvoja”, professori Huttunen pohtii. Sairaudet havaitaan niin varhain, ettei niihin kuolla.

Miehet toimivat päinvastoin: valittavat pikkuvaivoja, mutta menevät vakavan sairauden yllättäessä lääkäriin vasta kun on liian myöhäistä.

”Suomalaisten miesten ja naisten elinaikojen ero supistuu kaiken järjen mukaan edelleen, ennustaa Gissler. 2030 se on ehkä enää nelisen vuotta.

Elintavat lähestyvät enenevästi toisiaan. Nuorten miesten tupakointi alkaa olla katoavaa kansanperinnettä. Pulloon ei tartuta enää kuin ennen. Monen teinin mielestä vain dorkat dokaavat.

Nykyistä elinikäeroa selittävät sairaudet, kuten työikäisten miesten sepelvaltimotauti vähenevät.

Tilastokeskuksen arvion mukaan elämä saattaa vuoteen 2060 mennessä venyä nykyisestä jopa 7–9 vuodella. Vastasyntynyt tyttö voi odottaa elävänsä 91,1 vuotta ja poika 87,3 vuotta.

Suurin selittäjä on kehittyvä lääketiede. ”Paremmat hoidot lykkäävät kuolemaa”, Huttunen sanoo.

Ennustetta pystyy horjuttamaan ainoastaan syvä talouskriisi, joka pakottaa luopumaan tehokkaista ja kalliista hoidoista. Saman voi tehdä luonnonkatastrofi tai maailmanlaajuinen epidemia. ”Sellainen romahduttaisi pahimmillaan koko terveydenhoitojärjestelmän”, tutkimusprofessori Gissler pohtii.

Testaa alla olevalla elinikälaskurilla, kuinka paljon sinulla on elinaikaa. Testi näyttää oman ikäsi ja sukupuolesi mukaan elinajan ennusteen ja mahdollisen kuolinsyyn. Grafiikasta voi katsoa kuolinsyyn ennusteen eri ikäisenä. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen aineistoon.

Suomalaisen startup-yritys Lucifyn kehittämässä testissä on otettu huomioon kuolleisuuden pieneneminen ajan myötä, jolloin ennuste on realistisempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!