Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elon Musk pelkää turhaan tekoälyä

Tiede
 
Mikko Möttönen
Kirjoittaja on fyysikko.

Elon Musk on ihmeiden mies. Hän kehitti upeat Tesla-sähköautot ja aikoo perustaa siirtokunnan Marsiin.

Musk pelkää, että älykkäät robotit kaappaavat ihmisiltä vallan. Ensireaktioni on, että kaveri tuijottaa liikaa Terminaattoria. Toisaalta Kiinassa raksuttaa jo supertietokone, jonka laskuteho hipoo ihmisaivojen tasoa.

Akateemikko Teuvo Kohosen mukaan Watson on yksi tekoälyn suurista läpimurroista. Tämä sähköinen kapistus pesi vanhat mestarit Jeopardy-tietokilpailussa ja nappasi miljoonapotin. Visailussa tarvittava aineisto on niin massiivinen, että koneen on ollut pakko ymmärtää sitä. Yleisälykäs herra Watson ei kuitenkaan ole.

Kohonen on maailmankuulu itseoppivien koneiden kehittäjä. Hänen tuloksiaan on käytetty kymmenissä tuhansissa tieteellisissä jatkotutkimuksissa ja tuhansissa käytännön sovelluksissa. Koneiden vallankaappaukseen Kohonen suhtautuu kuitenkin epäillen, koska koneilta puuttuu luovuus ja mieltämiskyky.

Koneoppimisen uusiin kuumiin nimiin lukeutuva akatemiaprofessori Samuel Kaski ei pidä mahdottomana koneiden luovuutta, mikäli algoritmit ja laskentateho kehittyvät riittävästi. Eristetyssä yhdyskunnassa koneet voisivat ratkaista uusia ongelmia omilla keksinnöillään.

Kaski korostaa, että koneet toimivat niille asetetun tarkoituksen mukaan. Mitä alkeellisempi tekoäly, sitä tarkemmat ohjeet sille pitää laatia.

Nykyään huippukone oppii havittelemaan pisteitä vanhoissa tietokonepeleissä ihmistä paremmin. Kävelemään kehotettu hämähäkkirobotti osaa jatkaa matkaa katkenneesta jalasta huolimatta.

Kasken visioissa suurilla aineistoilla tullaan saamaan aikaan ihmeitä koneoppimissa. Tiedon määrän kasvaessa päädytään kuitenkin yhä vaikeampiin laskennallisiin ongelmiin. Perinteisestä tietokoneesta voi loppua ruuti.

Ajatus puhetta ymmärtävästä teräspalvelijasta viikkaamassa pyykkejä ja sekoittamassa drinkkejä tuntuu kaukaiselta.

Sekä Kaski että Kohonen väläyttävät kvanttikorttia. Ehkä kvanttitietokoneella voisi tulevaisuudessa kiihdyttää laskentaa niin paljon, että koneet saataisiin oppimaan paremmin.

Kvanttitietokoneiden muisti on vielä niin rajallinen, että suuria aineistoja sinne ei tällä hetkellä mahdu. Siis koneet eivät ole kruunaamassa itseään kuninkaiksi ainakaan lähiaikoina.

Kapeasta älystään huolimatta oppivat koneet yleistyvät lähitulevaisuudessa. Ehkä Google-kääntäjä viisastuu. Ehkä itseohjautuva auto oppii ajamaan tyhjän roskapussin yli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!