Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Adhd-lääkkeitä syövät lapset joutuvat kiusatuiksi useammin kuin ikätoverinsa

Tiede
 
Seppo Samuli / Lehtikuva
Tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö adhd:hen määrätään lääkkeiksi usein niin sanottuja stimulantteja.
Tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö adhd:hen määrätään lääkkeiksi usein niin sanottuja stimulantteja. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Adhd-lääkkeitä syövät lapset ja nuoret joutuvat kaksi kertaa todennäköisemmin kiusatuiksi kuin ikätoverinsa, selvisi Michiganin yliopiston tutkimuksessa.

Suurimmassa riskissä olivat nuoret, jotka antoivat tai myivät lääkkeitään eteenpäin. Tutkija Quyen Epstein-Ngo selittää yliopiston tiedotteessa, että piristäviä adhd-lääkkeitä yritettiin ostaa noin 20 prosentilta niihin respetin saaneista yhdysvaltalaisista nuorista. Noin puolet heistä olivat suostuneet kauppaamaan tai antamaan lääkkeitään. Yhteensä tutkittuja lapsia ja nuoria oli lähes 5 000, joista noin 4 prosentille oli määrätty adhd-lääkitys.

Suomen adhd-liiton hallituksen asiantuntijajäsen ja lastenlääkäri Liisa Virkkunen kertoo, että Suomessa niin sanottuja stimulantteja käytetään adhd:n hoidossa eniten.

”Tiedän, että eteenpäin välittämisen ongelmaa on Suomessakin, mutta käsittääkseni varsin pienessä mittakaavassa”, Virkkunen sanoo.

Kiusaamiselle altistumisen hän uskoo selittyvän muilla syillä kuin itse adhd:lla.

”Jos nuori myy lääkkeitään muille, hän on todennäköisesti moniongelmainen. Silloin on vaikea erottaa, mistä kiusaaminen johtuu.”

Samoilla linjoilla on Epstein-Ngo.

”Tutkimuksesta ei pidä päätellä, ettei lapsen kannattaisi syödä lääkkeitä. Sen sijaan on tärkeää pohtia lapsen kanssa, kenelle lääkityksestä tarvitsee kertoa”, Epstein-Ngo sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!