Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Tupakkahyllyn piilottaminen kaupassa vähensi teinien sauhutteluhaluja

Tiede
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Tupakan piilottaminen kaupassa voi monen mielestä helpottaa myös tupakasta eroon pyristeleviä aikuisia.
Tupakan piilottaminen kaupassa voi monen mielestä helpottaa myös tupakasta eroon pyristeleviä aikuisia. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Poissa silmistä, poissa mielestä, todistaa yhdysvaltalainen tutkimus, jossa selvitettiin tupakkatuotteiden esillepanon vaikutusta nuorten tupakointiin.

Suomen kaupoissa tupakkatuotteet pantiin piiloon liki kolme vuotta sitten siinä toivossa, että se vähentäisi sauhuttelua. Lakia kannattaneet kansanedustajat kertoivat kyselytutkimuksessa uskovansa, että tupakoiden piilotus ehkäisisi juuri nuorten tupakointia. Valtaosa uskoi sen auttavan myös tupakasta irti pyristeleviä aikuisia.

Yhdysvaltalainen RAND-tutkimuslaitos kokeili piilottamisen tehokkuutta leikkikaupassa, joka oli varusteltu pienen ruokakaupan tapaan. Tutkijat värväsivät kokeeseen 241 nuorta, joista kukin sai kymmenen dollaria kaupassa käytettäväksi. Näille 11–17-vuotiaille ei kerrottu tutkimuksen todellista kohdetta vaan heille uskoteltiin, että tarkoitus on selvittää nuorten ostotottumuksia päivittäistavarakaupoissa.

Noin 140 neliön putiikissa oli tarjolla yli 650 tavanomaisesta ruokakaupasta löytyvää tuotetta, mukaan lukien tupakkatuotteet. Niiden esillepanon vaikutusta tutkijat selvittivät muokkaamalla kaupan sisustusta kolmeen erilaiseen asuun. Ensimmäisessä asetelmassa tupakat olivat esillä tavanomaiseen tapaan kassalla myyjän takana, toisessa tupakkahylly sijoitettiin muualle liikkeeseen ja kolmannessa tupakkatuotteet piilotettiin sermin taakse.

Tutkijat jakoivat nuoret sattumanvaraisesti kolmeen ryhmään niin, että kussakin kauppamallissa asioi yhtä monta nuorta. Ennen ja jälkeen kauppareissun nuoret vastasivat kyselyyn, jossa jälkimmäisellä kerralla olikin tupakointiin liittyviä kysymyksiä. Tutkijat utelivat muun muassa, polttaisiko nuori tupakan, jos hyvä kaveri tarjoaisi, ja uskooko nuori polttavansa tupakkaa tulevan vuoden aikana.

Tulosten perusteella tupakkatuotteiden piilottaminen voi todella toimia toivotulla tavalla. Nuoret, jotka eivät kauppareissullaan nähneet tupakka-askeja hyllyssä, olivat vastausten perusteella vähemmän herkkiä kokeilemaan tupakkaa. Ero muihin ryhmiin oli 11 prosenttia.

Tutkimuksen julkaisi Tobacco Control.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!