Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sehän on meidän Teemu! Omalla norppakuvalla voi auttaa tutkijoita kannanlaskennassa

Tiede
 
MERVI KUNNASRANTA
Teemu on linssilude. Se esiintyy melkein kaikissa norppakuvissa, joita matkailijat napsivat Haukiveden hyljesafareilla.
Teemu on linssilude. Se esiintyy melkein kaikissa norppakuvissa, joita matkailijat napsivat Haukiveden hyljesafareilla. Kuva: MERVI KUNNASRANTA
Tästä on kyse

Valokuvatunnistus sopii norpille

 Norpat on mahdollista tunnistaa niiden kylkikiehkuroista.

 Riistakameroiden ja tavallisten kameroiden kuvien avulla norppien määrä saadaan luotettavasti laskettua.

 Tavallisista kansalaisista voisi olla tässä apua.

 

 

 

 

Saimaannorpan ei tiedetty synnyttävän kuin yhden poikasen kerrallaan, kunnes vuonna 2009 valokuvaaja Juha Taskinen ikuisti kaksoset.

Vuosi sitten toinen sisaruksista havaittiin parin kilometrin päästä synnyinpaikastaan, ja viime talvena se itse sai ensimmäisen kuuttinsa.

Hylje tunnistettiin valokuvan ja turkin kiehkuroiden ansiosta. Kuviot ovat yhtä yksilölliset kuin ihmisen sormenjäljet. Ne pysyvät samoina koko elämän siitä lähtien, kun norppa parin kolmen kuukauden ikäisenä vaihtaa kuutinkarvansa aikuisen asuun.

Lajin vanha suomalainen nimi olikin ytimekäs: kiehkuraishylje.

Itä-Suomen yliopiston norppatutkijat haluaisivat ottaa kansalaiset mukaan hylkeiden tunnistamiseen, kertoo yliopistotutkija Mervi Kunnasranta.

Kansalaistieteessä tavalliset ihmiset osallistuvat tutkimukseen näppäilemällä kuvia seeproista safareilla tai laskemalla ja tunnistamalla eläimiä valtavista kuva-aineistoista internetissä.

Valokuvatunnistus keksittiin jo 1960-luvulla, jolloin tutkijat oivalsivat, että jokaisen ryhävalaan pyrstö on omanlaisensa. Nyt heillä on käytössään katalogeittain kuvia valaanpyrstöistä.

Digitekniikka on mullistanut menetelmän. Kun albumien kuvia on alettu yhdistellä, on huomattu, että lähivesillä nähty Flipper on havaittu myös parin tuhannen kilometrin päässä.

Artikkeliin liittyvät

Kunnasrannan mielestä saimaannorppa on valokuvatunnistukseen ihanteellinen laji.

”Missään muualla maailmassa kokonainen hyljekanta ja ihminen eivät elä niin lähellä toisiaan kuin Saimaalla.”

Silti norppien määrästä kiistellään jatkuvasti. Kannanarviointi perustuu poikaspesien laskemiseen kevättalvella.

”Silloin kun lunta on vähän, vaikeutuvat sekä pesintä että kannan koon arviointi, emmekä voi olla varmoja siitä, paljonko poikasia syntyy.”

Valokuvatunnistus olisi lahjomaton menetelmä. Se toteutettaisiin näin: Aina touko-kesäkuussa norpat kuvattaisiin tavallisella kameralla tai riistakameralla siellä, missä ne vaihtavat karvaa. Paikat ovat tyypillisesti pieniä kiviä rannan tuntumassa.

Kun osa hylkeistä tunnistetaan yksilöinä, ne tulevat ”merkityiksi”. Vastedes lasketaan, montako tuttua ja montako uutta yksilöä tavataan. Tuloksista voidaan parin kolmen vuoden kuluttua arvioida populaation koko.

Valokuvien ansiosta yksilöitä on mahdollista seurata läpi elämän. Voidaan nähdä, missä ne liikkuvat, kuinka paikkauskollisia ne ovat ja millaisia suhteita niillä on toisiinsa.

Tällaisessa seurannassa on sekin hyvä puoli, ettei kohteeseen tarvitse koskea. Muissa menetelmissä eläin on ensin pyydystettävä. Sitten se merkitään tai siihen kiinnitetään vaikkapa radiosignaaleja lähettävä laite.

Lisäksi tarkkailija voi kokea osallistuvansa saimaannorpan tutkimiseen, vaikkei mene lähellekään hylkeitä. Osallisuuden mukana tulee halu suojella lajia, uskoo WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen.

”Riistakamera mahdollistaa myös ujojen kuvaamisen”, toteaa Kunnasranta.

Norpissa on suuria eroja siinä, kuinka ihmisarkoja ne ovat. Kaikkein tuttavallisin hylje lienee Teemu.

Teemu komeilee useimmissa kuvissa, joita turistit ottavat Haukivedelle suuntautuvilla hyljesafareilla ja joita he ovat lähettäneet Itä-Suomen yliopiston tutkijoille. Turkkinsa selkeän koristelun ansiosta Teemu on helposti tunnistettavissa.

Selvästi säikympi on vaikkapa Mitro. Se hylkäsi vakiokivensä eteläisellä Pihlajavedellä, kun häiriintyi ilmeisesti lähelle rakennetusta kesämökistä. Nyt uros on tavattu kolmena kesänä peräkkäin peräti 35 kilometrin päässä entiseltä alueeltaan.

Yleensä norppa etsii uuden kiven vain muutaman metrin päästä entisestä, jos se on kerran löytänyt hyvän lepäilypaikan. Niinpä mökkiläinen, joka väittää, että sama hylje on köllötellyt siinä samalla kivellä 20 vuotta, voi olla oikeassa. Tosin samaa kiveä saattaa käyttää useampikin yksilö.

”Naaraat ovat erityisen paikkauskollisia. Siksi Saimaan sisällä alkaa olla jo pieniä osapopulaatioita”, Kunnasranta sanoo.

Jos geenien vaihtoa ei ole, populaation perimä köyhtyy. Siitä puuttuu vaihtelua, joka auttaa sopeutumaan muutoksiin.

Kannan kutistuminen on jo sinänsä uhka. Vain pari epäsuotuisaa vuotta tai sattuma voivat aiheuttaa suurta tuhoa.

Saimaannorppa on erittäin uhanalainen: tuoreimman Metsähallituksen arvion mukaan norppia on jäljellä noin 320. Lisääntyviä naaraita ei ole kuin runsaat 90. Valtaosa kuuteista kuolee ensimmäisen vuotensa kuluessa. Muualla maailmassa uhattuna pidetään jo alle 10 000 yksilön hyljekantaa.

Suomen virallinen välitavoite on, että vuoteen 2025 mennessä Saimaassa ui vähintään 400 norppaa. Ne mahtuvat sinne mainiosti, sukeltelihan samoissa vesissä joskus mahdollisesti jopa 6 000 koukerokylkeä.

Tosin se oli ennen mökkiläisten, vapaa-ajan kalastajien ja turistien aikaa, muutamia tuhansia vuosia sitten.

Lähetä oma norppakuvasi tutkijoille.

saimaannorppatutkimus / UEF
Ujo Mitro vaihtoi lepokiveä, kun häiriintyi uudesta kesämökistä. Tarkkasilmäinen huomaa, että riistakameran kuvassa sillä on seuraa.
Ujo Mitro vaihtoi lepokiveä, kun häiriintyi uudesta kesämökistä. Tarkkasilmäinen huomaa, että riistakameran kuvassa sillä on seuraa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!