Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki mukaan pingviinejä klikkaamaan!

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Linn Quinn / Wikimedia Commons
Valkokulmapingviini pesii Etelämannerta ympäröivillä saarilla.
Valkokulmapingviini pesii Etelämannerta ympäröivillä saarilla. Kuva: Linn Quinn / Wikimedia Commons

Arja Kivipelto HS

Siihen jää hetkessä koukkuun. Näytölle ilmestyy maisema, jossa nököttää pingviini poikineen. Jokaista pitää klikata, eri työkaluilla täysikasvuisia, poikasia, munia ja muita eläimiä.

Seuraava näkymä on lintuja pullollaan, sitä seuraavassa erottuu vain tummia möykkyjä lumisateessa.

Oxfordin yliopiston Penguin watch -ohjelma kerää tietoa Eteläisen jäämeren pingviineistä. Niiden elinaluetta on tutkittu yli sata vuotta, mutta ravintoketjun huipulla saalistavista siivettömistä linnuista puuttuu yhä perustavia tietoja. Tämän vuoksi on vaikea selvittää, miten alueen ekosysteemi kärsii vaikkapa ilmastonmuutoksesta tai kalastuksesta.

Tutkijat ovat pystyttäneet karuihin oloihin 50 kameraa, jotka ottavat 8–96 kuvaa joka päivä läpi vuoden. He saavat valtavan määrän aineistoa, jota eivät mitenkään pystyisi itse analysoimaan. Niinpä he pyysivät kansalaisilta apua – ja sitä tuli!

”Kun avasimme ohjelman viime syksynä, vapaaehtoiset tekivät enemmän töitä neljän ensimmäisen tunnin aikana kuin me olisimme tehneet neljässä vuodessa”, kertoo eläintieteilijä Tom Hart Oxfordin yliopistosta.

Nyt pingviinejä on etsinyt 2 668 643 kuvasta jo 22 177 vapaaehtoista.

Tiedetalkoiden tulokset ovat luotettavia, sanoo Hart. Tämä on varmistettu niin, että jos pari ensimmäistä katsojaa antaa yhtenäiset vastaukset, ohjelma syöttää kyseisen kuvan yhteensä kymmenelle osallistujalle. Jos vastaukset poikkeavat toisistaan, saman kuvan saa 20 klikkaajaa.

Hankkeen avulla on tarkoitus selvittää muun muassa tällaisia asioita: Milloin linnut hautovat ja poikaset kuoriutuvat? Kuinka moni untuvikko jää eloon eri populaatioissa? Paljonko nuoria lintuja joutuu saalistajien suihin?

Osallistu tutkimukseen täällä: www.penguinwatch.org/

Muita tutkimuksia, joihin kansalaiset voivat ottaa osaa: www.zooniverse.org

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!