Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksinäisyys sairastuttaa – seuran puute muuttaa jopa geenien toimintaa

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Mikko Stig / Lehtikuva
Yksinäisyys näkyy ja tuntuu kehossa.
Yksinäisyys näkyy ja tuntuu kehossa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Yksinäisyys altistaa sairauksille ja lisää jopa ennenaikaisen kuoleman riskiä. Nyt tutkijat saivat selville, että seuran kaipuu on meille niin rankkaa siksi, että se rukkaa valkosolujen tuotantoa.

John T. Cacioppo ja hänen kollegansa Chicagon yliopistosta olivat huomanneet, että yksinäisillä on kehnompi vastustuskyky ja enemmän tulehdusta elimistössään kuin sellaisilla, jotka eivät tunne itseään yksinäisiksi. Kun he perkasivat ilmiötä tarkemmin, kävi ilmi, että yksinäisillä ilmeni tulehduksiin kietoutuvia geenejä enemmän ja virusten tuhoamiseen liittyviä geenejä vähemmän kuin ei-yksinäisillä.

141 ihmisen seurantatutkimus paljasti, että yksinäisyyden fysiologia voi synnyttää ikävän kierteen. Yksinäisyyden tunne nimittäin ennakoi muutoksia valkosoluja ohjaavien geenien toiminnassa vuoden päästä. Mutta sama päti myös toisin päin, eli muutokset näiden geenien ilmenemisessä ennusti yksinäisyyttä vuotta myöhemmin. Valkosoluilla ja yksinäisyydellä näyttää siis olevan vastavuoroinen suhde, tutkijat kiteyttävät.

He kartoittivat yksinäisyyden solumekanismeja myös reesusapinoilla. Myös niillä yksinäisyys muutti valkosolujen tuotantoa. Vastustuskyky heikkeni, ja apinat sairastuivat helpommin.

Tutkimuksen julkaisi Pnas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!