Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Karhukaisille vierasperäisten geenien ennätys – voi muuttaa käsityksen evoluutiosta

Tiede
 
MVPhotos
Karhukainen sammaleen seassa elektronimikroskoopilla otetussa kuvassa. Kuva on 250-kertainen suurennos silloin, kun kuva on pituudeltaan 10 senttimetriä.
Karhukainen sammaleen seassa elektronimikroskoopilla otetussa kuvassa. Kuva on 250-kertainen suurennos silloin, kun kuva on pituudeltaan 10 senttimetriä. Kuva: MVPhotos

Pituudeltaan yleensä alle millimetrin, mutta pärjää olosuhteessa kuin olosuhteessa. Vuonna 1773 löydetyt karhukaiset ovat kiehtoneet tutkijoita yli 200 vuotta, ja juuri julkaistussa tutkimuksessa karhukaisten yllätykset jatkuvat: vaikuttaa siltä, että lajin geeneistä jopa kuudesosa on peräisin muilta eliöiltä.

Mikäli löytö pitää paikkansa, on karhukaisten vieraiden geenien määrä kaksi kertaa suurempi kuin millään muulla lajilla, jonka perimä on selvitetty.

Karhukaiset ovat mikroskooppisen pieniä kahdeksanjalkaisia olioita, joiden tiedetään selviävän lähes missä tahansa maapallolla. Ne selviävät uutistoimisto AFP:n mukaan 80 asteen pakkasessakin jopa 10 vuotta, ja alkavat liikkua noin 20 minuutin sulamisen jälkeen.

Proceedings of the National Academy of Sciencesin uusimmassa numerossa julkaistussa tutkimuksessa karhukaisen perimä kartoitettiin ensimmäistä kertaa. Pohjois-Carolinan yliopiston tutkijat havaitsivat, että noin kuudesosa karhukaisen geeneistä on peräisin niin sanotusta horisontaalisesta geeninsiirrosta. Horisontaalinen geeninsiirto tarkoittaa sitä, että lajin yksilöt vaihtavat geneettistä materiaalia keskenään muuten kuin perimällä sitä vanhemmiltaan.

Suurimmalla osalla eläimiä vierasperäisten geenien osuus perimästä on noin yksi prosentti. Aiempi vierasperäisten geenien ennätys oli rataseläimillä, joilla osuus on noin kahdeksan prosenttia.

Horisontaalisen geeninsiirron vaikutusta evoluutioon on alettu ymmärtää vasta hiljattain. Aiemmin on tiedetty, että sillä on oma roolinsa bakteerien evoluutiossa, mutta karhukaisen vierasperäisten geenien suuri osuus tuli tutkijoille yllätyksenä. Osuus on niin suuri, että se saattaa muuttaa käsityksiä horisontaalisen geeninsiirron yleisyydestä eri eläimillä.

”Meillä ei ollut hajuakaan, että eläimen perimä voisi koostua niin suuresta määrästä vierasperäisiä geenejä”, sanoi Bob Goldstein, yksi tutkimuksen tekijöistä, AFP:lle.

Goldstein ja hänen kollegansa havaitsivat, että karhukaisen perimässä on noin 6 000 vierasperäistä geeniä lähinnä bakteereilta, kasveilta, sieniltä ja yksisoluisilta arkkieliöiltä.

”Äärimmäisestä rasituksesta selviävät eläimet saattavat olla erityisen alttiita vierasperäisten geenien hankkimiseen – ja bakteerigeenit saattavat selvitä rasituksista paremmin kuin eläingeenit”, sanoi tutkimuksen toinen tekijä Thomas Boothby AFP:lle.

Bakteerit ovat selvinneet maapallon erilaisissa äärioloissa jo miljardeja vuosia.

Tutkijoiden mukaan karhukaisten dna hajoaa pieneen osiin esimerkiksi äärimmäisessä kuivuudessa. Kun kuivuneen karhukaisen solu jälleen saa vettä, sen solukalvo ja tuma muuttuvat väliaikaisesti ”vuotaviksi”, minkä takia muut suuret molekyylit pystyvät läpäisemään solun helposti, AFP selittää.

Solut korjaavat oman dna:nsa rehydraation aikana samalla kun ne sulauttavat itseensä vierasperäistä dna:ta. Näin vierasperäisten geenien osuus kasvaa jopa kuudesosaan perimästä. Vierasperäisen dna:n päätyminen karhukaisen solujen sisään tapahtuu todennäköisesti satunnaisesti, mutta karhukaisen solut sulauttavat itseensä vain hyödyllisen materiaalin, tutkijat arvelevat.

”Elämää ei ehkä pidäkään miettiä puuna, vaan verkkona, jossa geneettinen materiaali kulkee oksasta oksaan”, Boothby sanoi AFP:lle ja jatkoi:

”Se on jännittävää. Käsityksemme evoluution toiminnasta alkaa muuttua.”

Korjattu 3.12. klo 11.40: Uutisessa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että karhukaisen dna:sta jopa kuudesosa on vierasperäistä. Dna:n sijaan karhukaisen geeneistä jopa kuudesosa on vierasperäisiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!