Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Geenimuunneltu hyttynen voi pysäyttää malarian leviämisen

Tiede
 
Jim Gathany / CDC
Anopheles stephensi -lajin hyttysiä löytyy esimerkiksi Egyptistä.
Anopheles stephensi -lajin hyttysiä löytyy esimerkiksi Egyptistä. Kuva: Jim Gathany / CDC

Vaikka viimeisen vuoden aikana maailman taudeista otsikoihin ovat ponnahtaneet usein ebola ja mers, on malaria edelleen niitäkin suurempi terveysuhka planeetallamme. Noin 40 prosenttia maapallon väestä asuu malaria-alueella, ja tänäkin vuonna malariaan on kuollut WHO:n arvion mukaan yli 400 000 ihmistä. Tauti on palannut myös Eurooppaan Kreikan talouskriisin myötä.

Malariaa torjutaan muun muassa estolääkkeillä, hyttysverkoilla ja soita kuivaamalla. Villeimmissä visioissa malarialoisen matka ihmisestä toiseen katkaistaisiin muuntelemalla sitä levittävien hyttysten geenejä siten, ettei loinen enää kulkisi niiden mukana. Nyt Kalifornian yliopiston tutkijat kertovat kehittäneensä hyttysen, jolla suunnitelma voisi onnistua.

Geenimuunneltu Anopheles stephensi -lajin hyttynen ei levitä malariaa, koska tutkijat ovat istuttaneet sen perimään hiireltä peräisin olevan geenin, joka estää malarialoista elämään sen kehossa.

Geeni onnistuttiin siirtämään hyttyseen jo kolmisen vuotta sitten. Kokeissa kuitenkin osoittautui, ettei näiden hyttysten vapauttaminen malaria-alueille tuottaisi kovin tehokasta suojaa alueen asukkaille: siirtogeeni periytyi vain puolelle muunneltujen hyttysten jälkeläisistä.

Tänä vuonna San Diegon yliopiston tutkijat kuitenkin onnistuivat kehittämään tekniikan, jolla tutkijat voivat istuttaa geeniparin hedelmäkärpäsen iturataan, josta sukusolut syntyvät. Näin geeni periytyy jälkeläisille lähes varmasti.

Menetelmää sovellettiin Anopheles-hyttysiin, ja malariaa estävä geeni saatiin periytymään 99,5 prosentille jälkeläisistä.

Vielä ei ole testattu, miten tehokkaasti näiden hyttysten malariaa estävä ominaisuus käytännössä toimii. Jos tulokset osoittautuvat hyviksi, hyttysten tehokkuutta voidaan päästä testaamaan kenttäoloissa. Mikäli ongelmia ei ilmene, muuntogeenisiä hyttysiä voidaan aikanaan vapauttaa malaria-alueelle, missä ne levittävät geeniä luontoon pariutuessaan paikallisten hyttysten kanssa.

Suunnitelma on herättänyt toivon lisäksi huolta. Muun muassa The Guardian -lehden haastattelemat tiedeyhteisön edustajat ovat varoittaneet, että muuntogeenisten hyttysten päästäminen luontoon hyvässäkin tarkoituksessa voi johtaa yllättävään ympäristökatastrofiin.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!