Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nasan outo idea robotiksi: kasa tankoja ja kaapeleita Saturnuksen Titan-kuulle

Tiede
 
nasa
Nasan uusi avaruusrobotti on kevyt ja joustava.
Nasan uusi avaruusrobotti on kevyt ja joustava. Kuva: nasa

Nasa eli Yhdysvaltain avaruushallinto on kehittänyt mitä omituisimpia laitteita avaruuden kartoitukseen, tai laskeutumaan vieraalle taivaankappaleelle.

Vaikka laskeutujissa on nyt muutaman vuoden tauko – seuraavaksi Yhdysvaltain luotain laskeutuu 2020-luvulla Kuuhun tai Jupiterin Europa-kuulle – ei niiden kehittely ole seisahtunut.

Nasan Super ball -robotti on yksi oudoimpia robottien malleja.

Ulospäin se muistuttaa teltan kehystankoja tai putkien romukasaa. Tai vain joukkoa tankoja, joita on yhdistetty toisiinsa kaapelein. Mutta pienten moottorien avulla se kohoaakin liikkeelle.

Robotin suunnittelijat Vytas SunSpiral ja Adrian Agogino Nasan tutkimuskeskuksesta kertovat, että laitteen kehittelyyn on saatu vaikutteita luonnosta, esimerkiksi käärmeistä ja matelijoista, mutta myös lasten rakennussarjasta. Sen nimi on Yhdysvalloissa Tinkertoy. Lelupaketti tuli ensi kertaa myyntiin jo vuonna 1914.

Uuden ajan robottia kehitelleet tutkijat kuvaavat robotin hyviä puolia videolla.

Periaate on, että robotti olisi kevyt. Sen rakenne jakaa robottiin kohdistuvaa rasitusta. Koska rakenne ei ole jäykkä, se voisi selvitä paljon paremmin luotaimen laskeutumisessa. Se on avaruusmatkan vaarallisimpia vaiheita.

Perillä vieraalla taivaankappaleella robotti voisi liikkua ilman pyöriä. Liike syntyisi supistamalla tai pidentämällä moottorien avulla kaapeleita, jotka yhdistävät keveitä tankoja. Tangot tai sauvat ovat kuin robotin lihakset.

Robotti ei ehkä pyöri tasaisesti, mutta se voi kuitenkin liikkua mihin suuntaan tahansa. Robotti voi jopa kiivetä kukkuloille. Ja jos jokin osa rikkoutuu, esimerkiksi yksi kaapeli napsahtaisi poikki, se voisi silti liikkua ”rampanakin”.

Metrin korkuinen robotti voisi tekijöiden mukaan teoriassa kantaa rakennelman keskellä 75 kilon hyötykuormaa.

Koko idea perustuu keksijä ja arkkitehti Buckminster Fullerin kehittämään tensegrity-käsitteeseen jo vuodelta 1960. Suomeksi sen voisi ilmaista sanaparilla ”kelluva puristus”.

Robotti olisi myös helppo pakata kantorakettiin, koska se pakkautuu tiiviiksi, mutta avautuu helposti. Silti se olisi riittävän vahva avaruuden vaativiin oloihin, niinkin kaukana kuin rengasplaneetta Saturnuksen Titan-kuulla.

Titan on Saturnuksen suurin kuu, jolle jo laskeutui yksi luotain eli Hyugens vuonna 2005. Se kuvasi Titania laskeutuessaan ja myös pintaa, tosin vain hetken ennen kuin sammahti.

Joskus Titaniin lähtee uusia luotain, ja Super ball on siihen yksi ehdokas.

Robotin suunnittelijat rakentavat nyt robottien ryhmää, jossa olisi muutama samanlainen ”tankorobotti”. Ne voisivat liikkua yhteistyössä ja käyttää ns. parviälyä.

Tutkijat esittelivät robotin uusinta versiota tänä vuonna robotiikan ja automaation kansainvälisessä konferenssissa Seattlessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!