Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kantoraketti ja kapseli palasivat avaruuden reunalta Maahan – avaruusturismi yhä lähempänä

Tiede
 
blue origin
Jeff Bezosin yhtiön kuvissa kantoraketti palasi onnistuneesti lähtöpaikalle Texasiin. Sen voi tankata ja käyttää uudelleen. Raketin kärjessä nousee ennen pitkää avaruuteen turisteja - tai tutkijoita - muutamaksi minuutiksi.
Jeff Bezosin yhtiön kuvissa kantoraketti palasi onnistuneesti lähtöpaikalle Texasiin. Sen voi tankata ja käyttää uudelleen. Raketin kärjessä nousee ennen pitkää avaruuteen turisteja - tai tutkijoita - muutamaksi minuutiksi. Kuva: blue origin

Kantoraketti on palannut ehjänä maan pinnalle ja lähettänyt sitä ennen kärjestään kapselin yli sadan kilometrin korkeuteen, avaruuden rajalle. Kapseli palasi myös ehjänä Maahan laskuvarjojen varassa.

Joskus kapselin kyydissä on avaruusturisteja – tai tutkijoita.

Jos Amazonin perustajan Jeff Bezosin maanantainen väite on totta, se merkitsee, että avaruusturismi on yhä lähempänä.

New Shepard -kantoraketti lähetettiin Texasin osavaltiosta avaruuteen maanantaina. Sen miehistökapeli oli vielä miehittämätön.

Bezosin mukaan sekä kapseli että rakettiosa palasivat ehjinä Maahan. Myös yhtiön video näyttää, että lento onnistui. Viime huhtikuussa samanlainen raketti katosi matkalla alas. Syynä oli hydraulinen vika.

Bezos ei antanut ennakkoilmoitusta lennosta, joten media oli vielä tiistaina Bezosin omistaman rakettiyhtiö Blue Originin tietojen varassa.

Kantoraketti New Shepard voi kuljettaa kuusi ihmistä vähän yli sadan kilometrin korkeuteen. Sitä pidetään yleisesti avaruuden rajana. Kapseli saavutti Bezosin mukaan maanantain kokeessa 100,5 kilometrin korkeuden.

Kantoraketti laskeutui yhtiön videolla lennon jälkeen maahan pystysuoraan. Raketti laskeutui tarkalleen sille varattuun paikkaan Texasin autiomaassa. Sen voi tankata ja kunnostaa uutta nousua varten.

Ihmisiä joskus kuljettava kapseli tuli myös alas laskuvarjolla. Se ehtii liidellä avaruudessa muutaman minuutin. Myös sitä voi käyttää uudestaan.

New Shepard kelpaa myös tieteellisiin kokeisiin. Tutkijat voivat tehdä kokeita muutaman minuutin kestävän painottomuuden aikana.

Jotkut olettavat, että kapselin tilaa aletaan kaupata jo vuoden 2016 aikana.

Blue Originin kanssa avaruusturismista kilpailee muun muassa SpaceX-yhtiö. Se on saanut kantoraketin osia ehjänä takaisin Maahan ja vienyt rahtia avaruusasemalle. Mutta sen miehistön kuljetukseen tarkoitettu kapseli on yhä kehitteillä.

Kisaa avaruustursimista käy myös muun muassa Virgin Galactic -yhtiö. Se tarvitsee avaruudessa käyntiin kahta lentokonetta ja kiitorataa. Yhtiön koelento kärsi takaiskun viime vuonna. Siksi ohjelma turistien saamiseksi avaruuteen viivästyy.

Bezos ja Blue Origin on vuokrannut historiallisen laukaisualustan Cape Canaveralista Floridassa, kertoo BBC. Blue Origin AFS LC-36 -alustalta on laukaistu Atlas-raketin eri versioita. Ne kuljettivat aikoinaan muun muassa Pioneer, Surveyor ja Mariner -luotaimia avaruuteen.

Korjaus 22. joulukuuta: Jutun lopusta on poistettu maininta, että Blue Origin olisi vuokrannut Cape Canaveralista Apollo-kantorakettien laukaisualustoja. Tietoja Blue Originin vuokrauksista on täydennetty.

 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!