Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suolistobakteerisi kertovat, onko mahassasi vielä tilaa jälkiruualle

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Juhani Niiranen / HS
Suolistobakteerit viestittävät, että vatsa on täynnä.
Suolistobakteerit viestittävät, että vatsa on täynnä. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Jos joudut ähkäisten kieltäytymään ateriasi kruunaavasta tiramisusta, voit kiittää suolistossasi eleleviä mikrobeja. Ne ilmoittavat aivoillesi, että mahaasi ei mahdu enempää ruokaa.

Sergueï Fetissov Rouenin yliopistosta kollegoineen osoitti ensi kertaa, että suolistobakteerien proteiinit vaikuttavat kylläisyyshormonien vapautumiseen.

Mielenkiinto heräsi, kun tutkijat huomasivat laboratoriokokeissaan, että ruoansulatuskanavan Escherichia coli -bakteerit alkavat tuottaa eri proteiineja 20 minuuttia sen jälkeen, kun ne ovat saaneet ravintoa. Parikymmentä minuuttia on nimittäin juuri se aika, mikä ihmiseltä menee kylläisyyden tuntemiseen.

Kun tutkijat ruiskuttivat pienen määrän ”kylläisten” bakteerien tuottamia proteiineja hiiriin ja rottiin, jyrsijöille ei maistunut ruoka, vaikka ne eivät olisi syöneet pitkään aikaan.

Tarkempi analyysi osoitti, että ravintoa saaneiden bakteerien proteiinit vauhdittivat kylläisyyshormonina tunnetun peptidi-yyn vapautumista jyrsijöiden elimistöön. Sen sijaan ”nälkäisten” bakteerien tuottamat proteiinit eivät pyytä päästäneet. Insuliinin erittymistä säätelevälle glp-1-hormonille taas kävi päinvastoin: bakteerien nälkäproteiinit lisäsivät sitä, kylläisyysproteiinit eivät.

Kokeiden perusteella ainakin bakteerien kylläisessä tilassaan tuottama ClpB-proteiini kytkee suolistobakteerit isäntänsä tai emäntänsä ruokahalun säätelyyn. Tutkijat havaitsivat, että hormonivaikutusten lisäksi ClpB vilkastaa hermosoluja, jotka hillitsevät syömishinkua.

Muiden E.colin nälkä- ja kylläisyysproteiinien vaikutuksista ei ole vielä tarkempaa tietoa, saati muiden suolistobakteerien osallistumisesta ruokahaluun.

Tutkimuksen julkaisi Cell Metabolism.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!