Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bakteerilajien välinen seksi selittää, miten vastustuskyky antibiootille leviää pöpölajista toiseen

Tiede
 
Kimmo Taskinen / HS
Antibioottiresistenssin voi siirtyä bakteerilajista toiseen bakteerien välisen seksin kautta.
Antibioottiresistenssin voi siirtyä bakteerilajista toiseen bakteerien välisen seksin kautta. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Kun keuhkokuumetta potevan ihmisen kehossa jokin bakteereista kehittää vastustuskyvyn antibiootteja vastaan, ominaisuus yleistyy hetkessä. Bakteerit lisääntyvät jakautumalla, ja kun jokin yksilö on muita parempi, sen kopiot menestyvät ja monistuvat tehokkaammin kuin muut.

Tämä ei vielä selitä, miten antibioottiresistenssin kaltainen kyky voi loikata yllättäen bakteerilajista toiseen, vaikkapa flunssabakteerilta salmonellabakteerille. Näin syntyy muun muassa niin kutsuttuja sairaalabakteereja, jotka ovat vastustuskykyisiä monille eri lääkeaineille.

Tätä bakteerien välistä geenien vaihtoa kutsutaan konjugaatioksi, joka on oikeastaan bakteerien seksiä. Se on harvinaista, mutta se auttaa bakteereja kehittymään ja sopeutumaan uusiin olosuhteisiin nopeammin kuin mitä pelkästään lajissa itsessään hiljalleen tapahtuvat mutaatiot sallisivat.

Nyt Oxfordin yliopiston tutkijat ovat tietokonemallillaan osoittaneet, miten tällainen lemmenhetki voi levittää hyödyllisiä ominaisuuksia lajilta toiselle niin tehokkaasti, vaikka periaatteessa hyvän mutaation saaneen bakteerilajin pitäisi pyyhkäistä muut bakteerilajit kartalta.

”Bakteeriseksi on hyvin harvinaista. Vain yksi miljoonista soluista vaihtaa dna:ta muiden kanssa. Ja teoriassa vastustuskykyinen kanta jakautuu välittömästi ja valtaa yhdyskunnan, poistaen mahdollisuuden jakaa resistenssigeeniä muiden kanssa”, selittää tutkimusta johtanut professori Kevin Foster tutkimustiedotteessa.

”Sitä kuitenkin tapahtuu, ja geenit pystyvät usein hyppimään hyvin erilaisten bakteeriryhmien välillä. Tähän asti on ollut mysteeri, miksi ne kykenevät tähän.”

Tutkimusryhmän löytämä ratkaisu on simppeli: muuttoliike. Bakteeritkin vaihtavat maisemaa, ja niiden välistä seksiä syntyy oloissa, joissa bakteerilajit kohtaavat toisiaan taajaan. Aiemmissa tutkimuksissa ei ollut otettu huomioon, miten paljon eri bakteerilajit pääsevät kosketuksiin toistensa kanssa.

Vaikka antibiootille vastustuskykyinen bakteeri siis hetkellisesti löisi kilpailijansa laudalta, tapaa se aikanaan uusia bakteereja, joiden kanssa lempi voi leimahtaa. Uusi tuttavuus voi löytyä aivan vieraasta ympäristöstä: esimerkiksi ihmisen kehossa elävä bakteeri voi vaihtaa geenejä maaperässä viihtyvän lajin kanssa.

Tällä tavoin bakteerit voiva periä toisiltaan vastustuskykyä paitsi lääkkeitä, myös esimerkiksi säteilyä vastaan. Myös kyky hyödyntää jotain ravintoainetta voi siirtyä lajilta toiselle.

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!