Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marsin kuu Phobos hajoaa lopulta kuin myslipatukka ja muodostaa renkaan

Tiede
 
Tushar Mittal
Mars saa lopulta ympärilleen renkaan, kun planeetan vuorovesivoimat repivät Phobos-kuun kappaleiksi. Kuvassa taiteilijan näkemys siitä.
Mars saa lopulta ympärilleen renkaan, kun planeetan vuorovesivoimat repivät Phobos-kuun kappaleiksi. Kuvassa taiteilijan näkemys siitä. Kuva: Tushar Mittal

Marsin suuremman kuun Phoboksen kiertorata madaltuu hitaasti kohti emoplaneettaa. Uusien laskelmien mukaan kuu ei kuitenkaan lopulta murskaudu suoraan Marsin pintaan.

Todennäköisesti Phobos itse murskautuu sitä ennen. Hajonneista palasista syntyy rengas Marsin ympärille.

Rengas on samantapainen kuin ne renkaat, jotka kiertävät näkyvästi kaasuplaneetta Saturnusta, ja heikompina myös Jupiteria, Uranusta ja Neptunusta.

Rengas syntyy ehkä vasta 40 miljoonan vuoden kuluttua. Rengas itsessään säilyy Marsin ympärillä ainakin miljoona vuotta – ehkä jopa sata miljoonaa vuotta.

Phoboksen tuhon laski kaksi nuorta geotutkijaa Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä. Tohtori Benjamin Black ja opiskelija Tushar Mittal arvioivat työssään höttöisän Phoboksen vakautta.

Kun Phobos lähenee Marsia, kuu hajoaa palasiksi, tutkijat sanovat. Tämä johtuu muun muassa siitä, että Phobos on höttöinen ja huokoinen.

Lopulta se pirstoutuu, vähän samaan tapaan kuin myslipatukka, jos sen repäisee palasiksi. Siitä hajoaa murusia ja palasia ympäristöön.

Kuun tilalle leviää erikokoisia kiviä ja paljon pölyä. Tämä röykkiö kiertää silti yhä Marsia. Osaset kuitenkin levittäytyvät varsin nopeasti renkaaksi planeetan ympärille, laskevat geotutkijat.

Isot osat murskautuvat ennen pitkää planeetan pintaan. Jäljet näkyvät pinnalla soikeina kraattereina. Suurin osa planeetan jämistä jää kuitenkin kiertämään planeettaa miljooniksi vuosiksi.

Lopulta myös nämä pienemmät Phoboksen osat putoavat Marsiin ”kuuparvena”, kuten meteroriparvet putoavat Maahan. Punaisen planeetan toinen kuu, Deimos, jää tästä osatta ja säilyy, koska se ei lähene Marsia.

Oma Kuumme loittonee maapallosta muutaman sentin vuodessa, kun Phobos siirtyy kohti Marsia muutaman sentin vuodessa.

Aurinkokunnassamme vain Triton-kuun tiedetään myös lähenevän emoplaneettaansa eli Neptunusta. Se on siis harvinaista, sillä aurinkokunnasta tunnetaan jo yli 170 kuuta.

Arvioiden mukaan 20–30 prosenttia planeettojen kuista on alun perin lähentynyt emoplaneettaansa. Niiden kohtalo oli tuhoutua ensin ehkä renkaaksi ja sitten avaruuspölyksi, tai sitten osaset iskeytyivät emoplaneetan pintaan.

Jos Phobos hajoaa 1,2 Marsin säteen päässä, eli noin 680 kilometriä Marsin pinnan yläpuolella, se muodostaa kapean renkaan – ainakin jos sitä vertaa Saturnuksen massiivisiin renkaisiin.

Ajan mittaan rengas kuitenkin laajenee. Osa siitä yltää Marsin ohueen kaasukehään miljoonien vuosien jälkeen. Jos Phobos hajoaa jo kauempana Marsista, rengas voi kestää satakin miljoonaa vuotta ennen kuin pirstaleet tulevat alas Marsiin.

Geotutkija Mittal sanoo, että ei ole selvää, näkyisikö syntyvä Marsin rengas Maahan asti. Pöly ei heijasta paljoa auringonvaloa. Esimerkiksi Saturnuksen renkaan osissa on jääpeitettä. Siksi renkaat heijastavat valoa paljon enemmän.

”Jos voisi seistä Marsin pinnalla muutaman kymmenen miljoonan vuoden päästä, olisi näky aika huikea”, Black sanoo Berkeleyn yliopiston tiedotteessa. Phoboksen kohtalosta kertoi myös Nature Geoscience.

nasa
Marsia kiertää kaksi pientä kuuta, Phobos ja Deimos. Ne löytyivät jo vuonna 1877. Phobos ei ole edes täysin pyöreä, koska sen halkaisija on hieman yli 20 kilometriä. Se kiertää Marsia nyt noin 6 000 kilometrin päässä.
Marsia kiertää kaksi pientä kuuta, Phobos ja Deimos. Ne löytyivät jo vuonna 1877. Phobos ei ole edes täysin pyöreä, koska sen halkaisija on hieman yli 20 kilometriä. Se kiertää Marsia nyt noin 6 000 kilometrin päässä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!