Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Tunteet tarttuvat helpommin 3d-kuvasta – tuloksia voidaan hyödyntää elokuvissa ja terapiassa

Tiede
 
Aalto-yliopisto
Kuusi tutkimuksessa käytettyä stereoskooppista kuvaparia. Kolmiulotteinen kuva saadaan niin, että kuvaparin vasen kuva näytetään katsojan vasemmalle silmälle ja oikea oikealle samanaikaisesti.
Kuusi tutkimuksessa käytettyä stereoskooppista kuvaparia. Kolmiulotteinen kuva saadaan niin, että kuvaparin vasen kuva näytetään katsojan vasemmalle silmälle ja oikea oikealle samanaikaisesti. Kuva: Aalto-yliopisto

Kasvojen ilmeet herättävät ihmisissä tunteita samantyyppisesti eri puolilla maailmaa. Tunteita tutkitaan usein tarkastelemalla koehenkilöiden reaktioita kasvokuviin, joissa näkyy tiettyjä ilmeitä.

Suomalaistutkimuksessa on nyt osoitettu, että kolmiulotteiset kasvot herättävät tunteita enemmän kuin perinteiset kaksiulotteiset kuvat.

Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksen väitöskirjatutkija Jussi Hakala kertoo, että uudella menetelmällä voi tutkia tunteita tarkemmin.

”Kaksiulotteisilla kuvilla tutkittaessa on saattanut jäädä huomaamatta jotain, jota luonnollisempaa kolmiulotteista kuvaa käyttämällä voitaisiin löytää.”

Tekniikka on periaatteessa helposti saatavilla. Sitä ei silti Hakalan mukaan käytetä vielä juurikaan.

”On haastavaa esittää kolmiulotteisia kuvia korkealaatuisina. Se vaatii tekniikan ymmärtämistä”, Hakala kertoo.

Tutkimuksessa 40 ihmiselle näytettiin kaksi- ja kolmiulotteisia valokuvia kasvoista, ja heidän reaktioitaan analysoitiin. Kaikki tunteet vahvistuivat kolmiulotteisia kuvia katsottaessa, mutta eniten vaikutus näkyi negatiivisissa tunteissa. Koehenkilöt arvioivat tunteitaan itse

Uutta tutkimustulosta kannattaa Hakalan mukaan hyödyntää 3d-elokuvien teossa, nyt kun tiedetään, että kasvotkin kannattaa esittää kolmiulotteisesti suurten tunteiden herättämiseksi.

Muitakin sovellutuksia voi löytyä:

”On olemassa terapiamuoto, jossa näytetään potilaalle kasvokuvia. Kolmiulotteisten kuvien käyttäminen voisi tehdä siitä tehokkaampaa.”

Seuraava kehitysaste on liikkuvan kuvan käyttäminen tutkimuksessa. Glasgow’n yliopistossa tehtiin jo vuonna 2012 tutkimus, jossa näytettiin animoituja kolmiulotteisia kuvia erilaisista kasvonilmeistä. Huomattiin, että tunteita ei tulkitakaan ilmeistä samalla tavalla joka puolella maailmaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!