Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eivätkö uudet asiat painu mieleen? Liikunta voi auttaa

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Josef Bischofberger / Baselin yliopisto
Hiiri tutkii luonnostaan uutta.
Hiiri tutkii luonnostaan uutta. Kuva: Josef Bischofberger / Baselin yliopisto

Liikunta on mannaa aivoille, tutkijat ovat todenneet moneen kertaan. Liikunta on yhteydessä kognitiivisiin eli tiedollisiin kykyihimme, kuten oppimiseen ja muistiin.Tutkimukset ovat paljastaneet, että liikunta vahvistaa muistialue hippokampusta.

Nyt sveitsiläistutkijat havaitsivat, että liikunta tuplaa hippokampukseen syntyvien uusien hermosolujen määrän – ja auttaa painamaan uudet asiat säilömuistiin.

Josef Bischofberger Baselin yliopistosta kollegoineen tutki asiaa aikuisilla hiirillä. Osa niistä sai häkkiinsä juoksupyörän, jossa ne kipittivät ahkerasti. Toisilla sellaista ei ollut, joten niiden liikunta jäi vähäiseksi.

Kolmen viikon kuluttua hiirille tehtiin muistikoe. Uuden oppimista tutkittiin esittelemällä hiirille uusia esineitä.Tutkimusryhmä halusi varmistaa, että tuloksissa todella on kyse liikunnan vaikutuksista eikä esimerkiksi pelko-oppimisesta. Siksi he eivät antaneet hiirille sähköiskua, niin kuin usein oppimiskokeissa on tapana, vaan hyödynsivät hiirten luontaista uteliaisuutta: sitä, että hiiri tutkii uutta asiaa kauemmin kuin tuttua.

Kävi ilmi, että kummankin ryhmän hiiret tunnistivat kohtaamansa esineet yhtä hyvin, kun muistamista testattiin 1,5 tunnin kuluttua. Vuorokauden päästä liikkumattomat hiiret olivat kuitenkin unohtaneet oppimansa, kun taas liikunnalliset hiiret muistivat esineet edelleen.

Kun tutkijat tarkastelivat hiirten aivoja, ilmeni, että liikuntaa harrastavien hiirten hippokampuksessa oli kaksinkertainen määrä uusia hermosoluja sohvaperunahiiriin verrattuna. Niin ikään uusien hermosolujen haarakkeet olivat lenkkeilijähiirillä pidemmät.

”Vaikka liikunta aiheuttaa huomattavia muutoksia hermosoluissa, tulos ei todista syy-seuraus-suhdetta”, Bischofsberger korostaa.

”Aiempien tulosten valossa on kuitenkin todennäköisintä, että muistin petraantuminen juontuu juoksusta.”

Tutkimuksen julkaisi Brain Plasticity.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!